A apărut un nou număr al revistei “Eroii Neamului”Recent a apărut numărul 24 al revistei de cultură şi educaţie patriotică „Eroii Neamului”, editată de Asociaţia Civică „Tempora” Satu Mare şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Satu Mare. În acest număr sunt publicate o serie de articole referitoare la evenimentele istorice aniversate sau comemorate în trimestrul III, unul din cele mai însemnate şi cu urmări nefaste pentru locuitorii judeţului nostru fiind Dictatul de la Viena din 30 august 1940. Comemorarea acestui trist episod din istoria noastră a fost marcată la Satu Mare prin organizarea, în data de 4 septembrie, a unui simpozion ştiinţific, la care şi-au adus contribuţia autorităţile judeţene şi locale, precum şi mai multe instituţii şi organizaţii neguvernamentale sătmărene. De asemenea, sunt evocaţi cei 420 de ani de la victoria lui Mihai Viteazul asupra Imperiului Otoman de la Călugăreni, este marcată Ziua Imnului Naţional şi se aduce un elogiu „martirilor limbii române” cu ocazia Zilei Limbii Române din 31 august.

Totodată, se continuă prezentarea unor opere comemorative de război, a serialelor „Modele creştine de eroism”, „Antonescu – pro şi contra”, „Un viitor pentru trecut”, alături de alte articole deosebit de interesante despre personalităţi ale culturii, istoriei şi civilizaţiei româneşti, inclusiv sătmărene, despre împăraţi romani de origine dacă etc. Nu în ultimul rând, se aduce în atenţia cititorilor sătmăreni dispariţia a doi dintre cei mai vrednici şi mai cunoscuţi veterani de război de pe meleagurile noastre, respectiv profesorul Gheorghe Săveanu şi Neculai Rezmeriţă, foşti colaboratori ai revistei. Pe lângă semnatarii consacraţi ai articolelor, au apărut colaboratori noi, precum dr. Ioan Lăcătuşu, prof. Vasile Stancu sau prof. dr. Ovidiu T. Pop. Tuturor le mulţumim şi pe această cale pentru efortul depus!

Având în vedere că următorul număr este unul jubiliar, 25, şi că va apare în preajma Zilei Naţionale a României, colectivul redacţional intenţionează să editeze şi un volum omagial, fapt pentru care toţi colaboratorii, reprezentaţii autorităţilor publice judeţene şi locale, sponsorii şi cititorii sunt invitaţi să-şi exprime opinia, gândurile, într-un cuvânt comentariile cu privire la revistă, toate urmând a fi cuprinse în paginile acestuia.

Cei interesaţi de acest demers, precum şi de achiziţionarea revistei, se pot adresa asociaţiilor editoare, sau la telefon 0740-084131, e-mail:voicusichet@yahoo.com.
Bogdan Tulbure

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts