Aeroportul Satu Mare se află în plin proces de modernizareaeroport

Aeroportul Satu Mare se află, în aceste momente, în plin proces de reabilitare şi modernizare. Dacă lucrările la pista de aterizare sunt aproape de finalizare, în scurt timp vor începe şi cele de la modernizarea şi extinderea aerogării. Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a afirmat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi directorul aeroportului, Nicolae Fechete, că sunt purtate discuţii cu două companii aeriene low-cost în vederea înfiinţării unor curse internaţionale de la Satu Mare.

Proiect implementat la insistenţa CJ
Lucrările de modernizare şi extindere a Aeroportului Satu Mare sunt finanţate din fonduri europene în baza unui proiect derulat prin Programul Operaţional Regional – Transport. „Atât eu, cât şi colegul meu Mircea Govor, dar şi ceilalţi colegi din Consiliul Judeţean, am făcut eforturi deosebite pentru a reuşi să modernizăm Aeroportul Satu Mare. A fost o competiţie acerbă între noi şi colegii din Baia Mare. Eu aş dori ca ambele aeroporturi să fie modernizate”, a precizat Adrian Ştef.

Acesta a mai adăugat că, iniţial, proiectul a fost demarat din fonduri de la bugetul judeţului Satu Mare, ulterior fiind transferat pentru a fi finanţat din fonduri europene. Valoarea întreagă a proiectului este de 66 de milioane de lei, iar lucrările trebuie finalizate până la data de 31 decembrie. „Sperăm ca timpul să ne permită pentru a putea continua lucrările şi ne dorim ca până la data de 31 decembrie să le finalizăm”, a mai spus Ştef.

Lucrări complexe
Potrivit celor declarate de preşedintele Consiliului Judeţean, lucrările la modernizarea celor 2.500 de metri a pistei de aterizare sunt aproape finalizate. „Au fost schimbate circa 400 de dale de beton de pe pistă, iar cele care nu au necesitat schimbare au fost reparate. Peste aceste dale de beton va fi turnat un strat subţire de asfalt. Totodată, vor fi executate lucrări la sistemul de canalizare şi dreneaj şi sunt săpate şanţurile pentru sistemul de balizaj”, a precizat Adrian Ştef.

De asemenea, şi aerogara va fi reamenajată şi extinsă. „Va fi extinsă atât spre pistă cât şi spre partea din faţă, spre parcare, astfel încât va avea o capacitate de 200 de călători într-un singur flux. Se poate spune că refacem Aeroportul Satu Mare pentru următorii 20 de ani. Dacă nu reuşeam să facem acest lucru exista posibilitatea ca acest aeroport să fie închis”, a mai spus Ştef.

stef2

Posibile curse internaţionale
Odată cu modernizarea Aeroportului, sunt posibile înfiinţarea unor rute internaţionale de la Satu Mare. Adrian Ştef a mai arătat că au fost purtate discuţii cu două firme de transport aerian low-cost şi că, după ce aerogara va fi modernizată, sunt posibile înfiinţarea unor rute de transport aerian spre Germania, Franţa, Italia, Anglia şi Spania. „Aeroportul Satu Mare este deschis pentru traficul aerian internaţional. Aici este asigurată permanenţa din partea Poliţiei de Frontieră, a Vămii, SRI şi Poliţiei de Transporturi. Avem şi fluxurile de călători pregătite. Aşteptăm răspunsul celor două firme”, a mai spus Ştef.

În prezent, de pe Aeroportul Satu Mare sunt doar curse Tarom spre Bucureşti (luni – seara şi dimineaţa, joi şi vineri – seara) şi curse charter.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts