Ancheta în regim de urgenţă nu mai e chiar atât de urgentăfrontiera

Imaginea Poliţiei de Frontieră a fost pătată grav acum două săptămâni, când agentul şef Otto Hegedus, declarat poliţistul de frontieră incoruptibil al anului 2013, a fost prins cu o sută de cartuşe de contrabandă în maşina proprietate personală. Conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei a anunţat declanşarea unei anchete interne în regim de urgenţă. Anunţul era necesar pentru a mai şterge puţin imaginea extrem de pătată a Poliţiei de Frontieră atât la nivelul judeţului Satu Mare cât şi la nivelul întregii regiuni.

Ancheta trenează în regim de urgenţă
După două săptămâni de la incident, Gazeta de Nord-Vest s-a adresat conducerii ITPF Sighetu Marmaţiei pentru a afla stadiul anchetei interne. “Cercetarea prealabilă în regim de urgenţă, dispusă de conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, se află în desfăşurare conform Legii 360 din 06.06.2002 privind Statutul Poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în răspunsul semnat de adjunctul şefului ITPF Sighetu Marmaţiei, comisarul şef Florin Coman. În concluzie, ancheta internă de urgenţă nu mai este atât de urgentă din moment ce au trecut deja două săptămâni şi nu s-a ajuns la niciun rezultat.

Informările DIPI, secrete
Gazeta de Nord-Vest a dorit să afle de ce nu s-au luat in considerare informările înaintate de Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), care semnalau faptul ca agentul Otto Hegedus era implicat in afaceri dubioase cu țigări de contrabandă, respectiv cum a fost posibil ca, în pofida acestor informări repetate, confirmate de surse din DIPI Satu Mare, agentul Otto Hegedus să primească salariu de merit în cuantum de 50% din salariul său. Conducerea ITPF Sighetu Marmaţiei a refuzat să ofere un răspuns clar, prevalându-se de faptul că astfel de informaţii nu sunt publice. “ITPF Sighetu Marmaţiei cooperează cu celelalte instituții ale statului cu atribuții pe linia combaterii actelor de corupție în vederea depistării acestora în rândul personalului propriu. Informaţiile solicitate nu intră în categoria informaţiilor de interes public, drept urmare acestea nu pot fi date publicităţii, conform prevederilor legale în vigoare”, se arată în răspunsul semnat de comisarul şef Florin Coman.

Toleranţă zero la corupţie
Gazeta de Nord-Vest a dorit să afle părerea conducerii ITPF Sighetu Marmaţiei despre ce influenţe va avea depistarea frontieristului declarat incoruptibil în contrabanda cu ţigări asupra poliţiştilor de frontieră cinstiţi din judeţul Satu Mare. “Faţă de poliţiştii de frontieră implicaţi în activităţi infracţionale, conducerea ITPF Sighetu Marmației manifesta toleranţă zero, fiind dispuse măsuri prevăzute de Statutul Poliţistului, care pot merge până la destituirea din poliţie”, ne-a declarat comisarul şef Florin Coman. Într-adevăr, opinia publică este curioasă cât de intolerantă va fi conducerea ITPF Satu Mare în cazul agentului şef Otto Hegedus şi de cât timp va avea nevoie pentru luarea măsurilor.

Întrebări care aşteaptă răspuns
Opinia publică, dar şi poliţiştii de frontieră cinstiţi din judeţul Satu Mare, vor să afle cum a fost posibil ca un poliţist de frontieră care lucra mână-n mână cu infractorii, lucru semnalat de altfel de DIPI, să fie promovat în cadrul Compartimentului trafic și contrabandă, iar mai apoi să fie declarat poliţistul de frontieră incoruptibil al anului 2013. Ar fi important ca ancheta internă declanşată de ITPF Sighetu Marmaţiei să lămurească cine a fost ofiţerul superior din Poliţia de Frontieră care l-a sprijinit şi l-a promovat constant pe agentul şef Otto Hegedus. Oare acest ofiţer superior nu este, la rândul lui, implicat în contrabanda cu ţigări de-a lungul graniţei cu Ucraina?

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts