More

  Căruţele fac ravagii pe şosele

  accident

  Sezonul de toamnă, care coincide cu recoltarea produselor agricole de pe câmp, determină apariţia pe şoselele judeţului a tot mai multor atelaje trase de cai. Inevitabil, în această situaţie se produc şi accidente. Doar în cursul lunii trecute, pe drumurile din judeţul Satu Mare au fost înregistrate cinci accidente de circulaţie în care au fost implicaţi căruţaşi.

  Accident grav la Păulean
  Unul dintre cele mai grave accidente de circulaţie în care au fost implicaţi căruţaşi s-a produs chiar în prima zi a lunii septembrie. La data respectivă, un bărbat nu a reușit să își țină în frâu caii de la căruță și a intrat în galop pe drumul principal din Păulean, ce leagă Satu Mare de Carei. Un autoturism Dacia Logan, înmatriculat în judeţul Dolj, a lovit puternic căruţa ce i-a apărut în cale. În urma impactului trei persoane au fost transportate la spital pentru investigaţii medicale, una fiind în stare gravă. Căruţaşul, aflat în stare gravă, a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. Autoturismul a fost distrus aproape în totalitate, iar calul a murit pe loc.
  Trei zile mai târziu, pe DN 19, în afara localităţii Doba, S. Istvan, de 49 ani, din localitate, conducând un atelaj compus dintr-o căruţă şi un cal, nu s-a asigurat la ieşirea de pe un drum secundar şi a intrat în coliziune cu autoutilitara marca Mercedes, condusă regulamentar de un bărbat de 58 de ani, din localitatea Frumuşeni, judeţul Arad. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea gravă a numitului S. Istvan.

  Două accidente într-o singură zi
  La sfârşitul lunii, au mai avut loc alte trei astfel de accidente. Primul dintre ele a avut loc în data de 28 septembrie, pe raza localităţii Vetiş, când Ştefan F., în vârstă de 47 de ani, din localitate, în timp ce conducea o căruţă, la coborârea de pe digul râului Someş a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi s-a răsturnat în şanţul din partea dreaptă. În urma evenimentului a rezultat accidentarea gravă a trei femei cu vârste cuprinse între 45 şi 67 de ani, care se aflau în căruţă şi accidentarea uşoară a căruţaşului.
  O zi mai târziu, paramedicii de la Ambulanţă au fost solicitaţi să intervină la două accidente în care au fost implicaţi căruţaşi. La primul dintre ele, petrecut în jurul orei 19.50 la Moftin, victima, un bărbat de 53 ani, a fost găsită conştientă, confuză, dar cu halenă etanolică, respectiv funcţii vitale în limite normale. Acesta a fost transportat la camera de gardă a Spitalului Municipal Carei, apoi tranferat cu suspiciunea unui traumatism cranian la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Satu Mare pentru investigaţii suplimentare.

  Circa 50 de minute mai târziu, în aceeaşi zi, un echipaj de prim ajutor a fost dislocat tot pentru un accident cu căruţă în localitatea Turţ. Victima, o femeie de 57 ani, a fost găsită în stare comatoasă şi a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe Satu Mare.

  Aglomeraţie de căruţe pe şosele
  Aglomeraţia de căruţe pe drumurile judeţului, fie că este vorba despre drumuri naţionale, unde accesul acestora este interzis de lege, fie pe cele judeţene sau comunale, este datorată faptului că ne aflăm în perioada în care se culeg roadele de pe câmp. Deocamdată, principalul utilaj de transport folosit în judeţ este atelajul tras de cai. Mulţi dintre căruţaşi, însă, nu cunosc decât puţin sau chiar deloc, prevederile codului rutier, motiv pentru care se întâmplă astfel de evenimente.

  În această situaţie autorităţile îi atenţionează pe şoferi să fie mai atenţi la trafic. “Este perioada lucrărilor agricole de toamnă. Stimaţi şoferi conduceţi cu mare atenţie pentru că la lăsarea întunericului pe drumurile publice puteţi întâlni căruţe nesemnalizate. Conştientizaţi acest fapt şi conduceţi preventiv”, se arată în apelul transmis de autorităţile sătmărene.

  În acelaşi timp, poliţiştii rutieri au amendat zeci de căruţaşi care au fost depistaţi pe drumurile publice cu căruţele neiluminate corect sau care nu respectau prevederile codului rutier în vigoare.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE