More

  Ciupercile otrăvitoare fac noi victime

  ciuperci

  După ploile din ultima perioadă au început să reapară ciupercile. Din nefericire, au reapărut automat şi noi cazuri de intoxicare. Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute trei persoane au fost aduse de urgenţă la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) pentru a primi primul ajutor.

  Noi cazuri de intoxicări cu ciuperci
  Nu mai puţin de trei persoane au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean la sfârşitul săptămânii trecute după ce au consumat ciuperci otrăvitoare. “Au apărut din nou cazurile de intoxicaţii cu ciuperci. Am avut trei persoane, la sfârşitul săptămânii trecute, cu intoxicaţie cu ciuperci. Toate trei domiciliate în localităţi rurale, respectiv două în Ţara Oaşului şi o persoană domiciliată într-o comună de lângă municipiul Satu Mare. Au consumat, probabil, după ploile din ultima vreme ciuperci, şi au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe. Pentru două persoane, mamă şi fiu, în vârstă de 62 de ani şi 42 de ani, s-a propus internarea în spital, spălături gastrice, iar celălalt pacient a refuzat atât internarea cât şi spălătura gastrică şi a plecat pe propria semnătură”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, Constantin Demian.

  Primăvara, cea mai periculoasă perioadă
  Cea mai periculoasă perioada este în luna mai, atunci când este înregistrată cea mai mare afluenţă de persoane intoxicate. “Sezonul cu probleme este de obicei primăvara, începând cu luna mai, atunci când este, de obicei, un aflux mare. Atunci avem chiar şi familii întregi, în special din zone defavorizate. Dar nu este neapărat o regulă. Am avut chiar şi şapte cazuri într-o singură zi”, a mai spus Constantin Demian.

  Recomandările specialiştilor
  Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare face un apel populaţiei să nu mai consume ciuperci culese la întâmplare sau cumpărate din locuri neautorizate. Deoarece nu se poate realiza controlarea tuturor vânzătorilor de ciuperci de la piaţă şi de pe marginea şoselelor, vă sfătuim să consumaţi doar ciuperci cultivate sau conserve de ciuperci, şi nu cele culese în pădure şi pe câmp. Dacă o persoană alege totuşi să consume ciuperci de pădure, o face pe propria răspundere. În caz că observă apariţia semnelor de boală la câteva ore după consum (stare de rău, greţuri, dureri de burtă etc.), să se prezinte urgent la medic”, se arată într-un comunicat de presă remis de DSP.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE