More

  Conducta de aducţiune de la Doba, montată în proporţie de 60%

  doba

  Lucrările la magistrala de apă dintre Doba şi Carei, realizate de firma Samcif SA Satu Mare, sunt în plină desfăşurare. Până în prezent, conducta de aducţiune a apei a fost montată în proporţie de 60%, ne-a declarat managerul Samcif SA, Marin Bogdan.

  Colaborare bună cu primarii
  Firma executantă nu a întâmpinat greutăţi deosebite în realizarea lucrărilor. Acest lucru se datorează colaborării foarte bune cu primarii comunelor pe al căror teritoriu trece noua conductă. „Primarii acestor comune s-au implicat în mod deosebit, ajutându-ne să rezolvăm problema cu proprietarii terenurilor private care sunt traversate de conducta de aducţiune”, ne-a declarat managerul Marin Bogdan. În 21 octombrie va începe lucrarea cea mai dificilă a proiectului, respectiv subtravarsarea Crasnei, a mai adăugat managerul Samcif SA, Marin Bogdan.

  Zeci de kilometri de conducte
  Lucrările la magistrala de apă dintre Doba şi Carei vor consta în montarea unei conducte de aducţiune în lungime de 23,6 km între cele două localităţi, care se va racorda la staţia de tratare a apei de la Doba, modernizată şi inaugurată recent, şi la staţia de pompare a apei din Carei, construirea căminelor cu vane subterane aferente magistralei de apă şi executarea de branşamente de apă pentru localităţile Doba, Boghiş, Traian, Păulian, Dacia, Moftinu Mic, Domăneşti şi Căpleni. Principalele obiective ale acestor lucrări constau în prevenirea pierderilor de apă cauzate de uzura conductei de azbociment existentă, respectiv îmbunătăţirea calităţii apei potabile furnizate de Apaserv SA în municipiul Carei şi localităţile Doba, Boghiş, Traian, Păulian, Dacia, Moftinu Mic, Domăneşti şi Căpleni.

  Instalaţie veche de peste trei decenii
  În anii ‘80, alimentarea cu apă a Careiului de la uzina de apă de la Doba s-a făcut prin două conducte, una din azbociment şi una din fier, care se afla în patrimoniul fostei fabrici de zahăr. Ulterior, fabrica de zahăr a demontat conducta. Din cauza depunerilor din conducta de azbociment, orice modificare a presiunii duce la murdărirea apei care curge la robinetele careienilor.

  Lucrări finanţate printr-un credit BERD
  Contractul de reabilitare a magistralei de apă între localităţile Doba şi Carei, în valoare de 14,954 milioane lei, a fost semnat în octombrie 2014. Lucrările sunt finanţate în cadrul proiectului major de investiţii “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare”, valoarea totală a acestuia fiind de peste 433,5 milioane de lei fără TVA. Proiectul este derulat de Apaserv SA Satu Mare în perioada 2011-2015. Contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene reprezintă 78,5% din valoarea proiectului, cea a Guvernului României 12%, a autorităţilor locale din aria proiectului 1,84%, iar restul de 7,66% este suportat de Apaserv SA printr-un credit bancar obţinut de la BERD.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE