More

    Conferinţă internaţională pe teme economice la Satu Mare

    goldis

    Filiala Satu Mare a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” a găzduit ieri cea de-a doua ediţie a Conferinţei Internaţionale pe teme economice care în acest an a avut ca tematică “Dezvoltarea Regională Durabilă prin competitivitate, inovare şi capital uman”. Manifestarea a fost organizată de instituţia gazdă în parteneriat cu Academia Română – Institutul de Progonoză Economică, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi Universitatea Hyperion. Conferinţa a avut ca invitaţi reprezentanţii Universităţii Naţionale din Ujgorod – Ucraina.

    Invitaţi de seamă
    În cadrul conferinţei de presă organizate înainte de începerea lucrărilor, organizatorul manifestării, conf. univ. dr. Olimpia Neagu, a făcut o serie de precizări cu privire la Conferinţa Internaţională de la Satu Mare. “Este o conferinţă organizată pentru a doua oară la Satu Mare, la care avem invitaţi din străinătate, dar şi invitaţi de onoare precum academicianul Liviu Albu, Alexandru Minea, de la Universitatea din Auvergne – Franţa, precum şi Shailendra Kumar Rai, din India”, a arătat Olimpia Neagu.

    Directorul Filialei Satu Mare a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, prorectorul Gavrilă Ardelean, a arătat că s-a decis organizarea celei de a doua ediţii la Satu Mare după succesul obţinut de prima ediţie, care a avut loc anul trecut. “Această conferinţă reprezintă un eveniment foarte important ştiinţific atât pentru universitatea noastră cât şi pentru judeţul şi municipiul Satu Mare, având în vedere că în cadrul acestui eveniment sunt abordate o serie de probleme de natură economică de către nişte oameni foarte avizaţi în acest sens. Ne aflăm la a doua ediţie. După prima ediţie de anul trecut, am decis să revenim la Satu Mare cu acest eveniment şi ne bucură faptul că au răspuns un număr mare de specialişti. Lucrările lor vor fi editate într-un volum care mai apoi va fi distribuit în toată ţara”, a spus Gavrilă Ardelean.

    Trei secţiuni
    Lucrările conferinţei s-au desfăşurat pe trei secţiuni şi anume competitivitate, inovare şi capital uman în dezvoltarea regională durabilă, Politici şi strategii de stimulare a dezvoltării regionale durabile şi Impactul politicilor financiar-contabile şi fiscale asupra dezvoltării regionale durabile.
    Unul dintre cei care au expus în cadrul Conferinţei Internaţionale a fost şi directorul Institutului de Prognoză Economică, academicianul Lucian Liviu Albu. “Lucrarea care o voi prezenta azi are ca subiect convergeţă-divergenţă la nivel naţional versus nivel regional în Uniunea Europeană. Ideea este că dezvoltarea României în cadrul Uniunii Europene este fundamentală şi este o premiză de bază pentru dezvoltarea generală a României. Acest lucru se poate realiza doar în cadrul Uniunii Europene, iar cetăţenii României trebuie să devină mai conştienţi de acest fapt”, a precizat academicianul Lucian Liviu Albu.

    În total, în cadrul celor trei secţiuni, au fost prezentate 70 de comunicări ştiinţifice pe tema dezvoltării regionale. Printre acestea, pot fi amintite cele expuse de Alexandru Minea, de la Universitatea din Auvergne – Franţa, precum şi de Shailendra Kumar Rai, de la Institutul de Dezvoltare a Managementului din Gurgaon – India.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE