Contrabandiştii încearcă să-şi cumpere libertatea pe banispaga

Anchetele Serviciului Teritorial Oradea al DNA a dezvăluit faptul că tot mai mulţi contrabandişti prinşi de oamenii legii sunt dispuşi să ofere sume mari de bani unor judecători ai Curţii de Apel Oradea pentru a-şi cumpăra libertatea.

Doi contrabandişti sătmăreni au promis 40.000 de euro unui judecător al Curţii de Apel Oradea 40.000 de euro pentru o sentinţă blândă. De asemenea, alţi doi contrabandişti sătmăreni au fost de acord să dea tot 40.000 de euro pentru eliberarea lor din arest preventiv, dar şi o condamnare blândă, la o pedeapsă cu suspendarea executării. Banii au ajuns la judecător prin intermediul unui avocat sătmărean.

Au promis 40.000 de euro judecătorului
Doi contrabandişti sătmăreni, Petru Cocian şi Mihai Halas, arestaţi în 29 noiembrie 2012, au recunoscut că au promis 40.000 euro unui judecător orădean pentru o sentinţă favorabilă în procesul care se afla pe rolul Curţii de Apel Oradea şi în care, în prima fază, la Tribunalul Satu Mare, fuseseră condamnaţi la închisoare cu executare: Halas la 9 ani, iar Cocian la 6 ani.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în cursul lunii septembrie 2012, judecătorul Mircea Puşcaş le-a pretins celor doi traficanţi de ţigări, Petru Cocian şi Mihai Halas, prin intermediul afaceristului Mihăiţă Teleptean, să cumpere de la cumnatul său un autoturism marca BMW cu o sumă mai mare cu aproximativ 10.000 euro decât preţul real al maşinii, pentru ca, în schimb, să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea. Cum tranzacţia auto nu s-a perfectat, Teleptean a pretins de la Cocian şi Halas, câte 20.000 euro, în total 40.000 euro, sumă în schimbul căreia judecătorul să pronunţe o soluţie favorabilă în dosarul celor doi. Judecătorul Mircea Puşcaş a fost trimis în judecată de DNA în septembrie2013.

Şpagă pentru sentinţă prin avocat
Alţi doi contrabandişti de ţigări au încercat să-şi cumpere libertatea la Curtea de Apel Oradea părin intermediul unui avocat sătmărean. Potrivit procurorilor DNA Oradea, în cursul anului 2012, avocatul Gerenyi Istvan ar fi pretins 40.000 euro în numele unui complet de judecată al Curţii de Apel Oradea de la doi contrabandişti de ţigări, Vasile Pintea şi Ioan Tătar, care îi erau clienţi. În schimbul sumei, avocatul le-a promis că va obţine de la judecători eliberarea lor din arest preventiv, dar şi o condamnare blândă, la o pedeapsă cu suspendarea executării. Gerenyi ar fi încasat jumătate din suma cerută, iar contrabandiştii au şi obţinut soluţiile dorite, însă ulterior Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat sentinţa dată de instanţa orădeană şi a dispus rejudecarea cauzei. La noul proces, dosarul a ajuns la un alt complet de judecată, care a decis să-i trimită în spatele gratiilor. Supăraţi, contrabandiştii l-au denunţat pe avocatul Gerenyi Istvan. Procurorii anticorupţie l-au reţinut în 7 septembrie 2015, iar Curtea de Apel a emis mandat de arestare pe numele avocatului. Gerenyi Istvan a fost trimis în judecată săptămâna trecută sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts