Criză de sânge fără precedent la Satu Maresange1

Judeţul Satu Mare se confruntă, în această perioadă, cu o acută criză de sânge, poate cea mai grea din ultimii ani. Numărul donatorilor s-a înjumătăţit în ultimele luni, iar cele mai grave probleme sunt la grupele de sânge A2 Pozitiv şi Negativ.

Numărul donatorilor, la jumătate
Potrivit directorului Centrului de Transfuzii Sanguine Satu Mare, Doiniţa Crişan, acest lucru este cauzat de scăderea dramatică a numărului de donatori de sânge. “Dacă în lunile bune de vară aveam peste o mie de donatori, în luna septembrie numărul acestora a scăzut la circa 600. Acest lucru se petrece tocmai în perioada în care solicitările de la Spitalul Judeţean au crescut semnificativ. În acest moment, nu reuşim să onorăm decât circa o treime din solicitări”, a precizat Doiniţa Crişan.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine a mai precizat că nici măcar aparţinătorii bolnavilor aflaţi în spital şi care au nevoie de sânge nu vin să doneze. Doiniţa Crişan crede că scăderea dramatică a numărului de donatori se datorează faptului că mulţi dintre aceştia sunt plecaţi din ţară. “Avem donatori care spun că au fost plecaţi la muncă în Occident şi de aceea nu au reuşit să ajungă la Centru pentru a dona sânge”, a mai spus Doiniţa Crişan.

Demn de remarcat este şi faptul că a scăzut semnificativ şi numărul donatorilor din cadrul campaniilor de recoltare desfăşurate la Tăşnad şi Negreşti-Oaş. “La Tăşnad, de la circa o sută de donatori, numărul acestora a scăzut la 35, iar la Negreşti-Oaş, din cei circa 90 de donatori, la ultima campanie s-au prezentat doar circa 30”, a mai spus directorul Centrului.

Penurie de A2
Grupa de sânge cu cele mai mari lipsuri este A2 Pozitiv. Centrul de Tranfuzii Sanguine este la un nivel de avarie la această grupă sangună de circa 3 luni. În prezent, doar 15% dintre solicitările la această grupă de sânge pot fi onorate. Foarte slabe sunt şi stocurile la grupele A2 Negativ, AB4 Pozitiv şi B3 Negativ.
Potrivit Doiniţei Crişan, o mare parte din vină pentru producerea acestei crize de sânge o au şi angajatorii care nu respectă drepturile donatorilor, adică nu le acordă ziua liberă ci le reduc drepturile salariale sau le taie tichetul de masă pentru ziua respectivă.

Conducerea Centrului de Tranfuzii Sanguine face un apel sătmărenilor să doneze sânge. “Sângele donat poate salva o viaţă”.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts