Cutremurele şi inundaţiile, RISCURILE majore pentru SĂTMĂRENI. Se înfiinţează deja BAZE OPERAŢIONALEbaza

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare s-a reunit azi în şedinţă extraordinară pentru a înfiinţa două baze de operaţii la Livada şi la Carei. Şi asta pentru că lacul de acumulare de la Călineşti şi zona seismică de la Carei sunt principalele pericole pentru siguranţa locuitorilor din judeţ.

Şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare, colonelul Gheorghe Dan a precizat că zona seismică de la Carei şi lacul de acumulare de la Călineşti-Oaş reprezintă principalele pericole din judeţ.

“Am identificat, în primul rând, după analiza registrului de riscuri, situaţiile pentru care s-ar impune crearea acestor baze operaţionale. Şi aceste două riscuri ar fi: inundaţiile provocate de accident la barajul Călineşti şi riscul seismic ridicat din zona municipiului Carei. Pentru aceste două tipuri de riscuri am considerat necesar să organizăm bazele operaţionale”, a spus colonelul Gheorghe Dan.

Pentru a se putea interveni în condiţii cât mai bune, se impune înfiinţarea a două baze de operaţii, care să fie situate la cel puţin 10-15 kilometri depărtare de zona de risc. În acest sens au fost luate în considerare două posibile locaţii. Una la Livada pentru lacul de la Călineşti-Oaş, respectiv fosta unitate de infanterie de la Carei pentru zona Careiului.

“În zona Livada va fi locaţia de bază pentru baza operaţională în cazul în care avem un risc de inundaţie provocat de un accident la construcţia hidrotehnică de la barajul Călineşti. Iar în zona lacului Mujdeni ar fi o locaţie de rezervă, unde ar exista toate condiţiile necesare. De asemenea, pentru riscul de cutremur în municipiul Carei am prevăzut o locaţie de bază în fosta unitate de infanterie de pe strada Căplenilor din Carei. Iar ca şi locaţie de rezervă în afara Careiului, mai exact în Petreşti, după sala de sport. Şi aceste puncte asigură condiţiile pentru alimentare cu apă, energie elctrică şi asigurarea climatului de ordine şi siguranţă în această bază de operaţii”, a completat şeful ISU Satu Mare.

 

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts