Dacă încalcă legea incoruptibilii, ce fac coruptibilii?!Un poliţist de frontieră – declarat incoruptibil şi premiat în urmă cu doi ani – a fost prins în flagrant de către poliţiştii sătmăreni în timp ce transporta ţigări de contrabandă. Un cititor al Gazetei de Nord-Vest a avut o remarcă fenomenală, întrebându-se: “Dacă fură incoruptibilii, atunci ce fac cei care sunt coruptibili?!”

Problema este cât se poate de gravă şi are un răspuns la fel de grav. Ca să mă transform în avocatul diavolului, cred că poliţiştii de frontieră care încalcă legea sunt de înţeles într-o oarecare măsură. Cum credeţi că se simt miile de poliţişti de frontieră, poliţişti sau jandarmi care de-a lungul anilor au fost nevoiţi să vadă cum colegii lor coruptibili s-au îmbogăţit. Şi-au construit case, şi-au luat maşini, şi-au permis haine şi parfumuri scumpe, au “spart” mii de euro prin discoteci.

Cum credeţi că se simt aceşti “incoruptibili” când ei au fost puşi la cele mai mizerabile şi mai de jos posturi, astfel încât cei care trebuiau să ia şpagă, să lase să treacă ţigările de contrabandă prin vamă, să fie puşi în posturile călduţe. Aceşti “incoruptibili” – premiaţi sau nu – şi-au făcut între timp familii şi şi-au dat seama că este nevoie de mai mulţi bani. Ca să nu mai vorbim de regimul Băsescu-Boc care şi-a bătut joc de poliţişti, ciuntindu-le salariile în cel mai mizerabil mod cu putinţă. În timp ce “incoruptibilii” aveau salarii tăiate cu 25%, colegii lor “coruptibili” nu îşi scoteau salariile de pe card cu lunile! Trăiau doar din şmenuri!

În ceea ce-l priveşte pe Otto Hegedus, poliţistul de frontieră – desemnat incoruptibil în 2013 şi prins în flagrant cu ţigări de contrabandă – îl înţeleg din această perspectivă. Pentru că atunci când lupţi împotriva unui fenomen infracţional – în spatele căruia stau “coruptibilii” adică pilele şefilor – te cam saturi.

Cunoscuţii lui Otto Hegedus spun că nu pot să înţeleagă cum se putea întâmpla aşa ceva. Au doar cuvinte de laudă la adresa lui!

Şi totuşi ce s-a intâmplat cu Otto Hegedus de a fost surprins în această ipostază?

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts