More

  Despre psihologia poporului român

  Un lucru bine ştiut este acel că în mentalul colectiv s-a încetăţenit ideea că se pot identifica diferenţe fundamentale între diversele zone ale ţării, definite prin vechile provincii româneşti.

  S-a vorbit şi s-a scris de mult şi mult pe această temă care rămâne de actualitate. Pornind de aici s-au construit adevărate teorii identitare şi psihologice, s-au făcut şi clasamente, cantonate însă în ceea ce, pe bună dreptate, exprimă noţiunea de „patriotism local”, nu de fiecare dată în mod justificat.

  Un asemenea punct de vedere este susţinut de psihologul clujean Daniel David în studiul intitulat tocmai „Psihologia poporului român”. Autorul a folosit datele oferite de o reţea globală de cercetători care studiază din 1981, prin metode academice valorile importante pentru locuitorii din aproape 100 de ţări.
  Prin studiul său, psihologul clujean acreditează faptul că diferenţele culturale între vechile provincii româneşti sunt nesemnificative. Apoi, transilvănenii (Ardeal, Banat, Crisana, Maramureş – 54%) nu par să considere munca mai importantă decât o fac moldovenii (Bucovina, Moldova – 58%) sau cei din Ţara Românească (Muntenia, Oltenia, Dobrogea – 53%). Din Transilvania, cei mai harnici oameni ar fi, conform studiului în zona Maramureşului (judeţele Maramureş şi Satu Mare), unde 69,5% din locuitori consideră că munca este importantă.

  În ceea ce priveşte mândria naţională, aceasta este, de asemenea destul de echilibrat distribuită între provinciile româneşti, media naţională fiind de 43%. Studiul menţionează totuşi că în Harghita doar 17,7% din locuitori sunt mândri că sunt români, iar în Covasna 14,1%. Mândria naţională atinge cele mai înalte cote în judeţul Maramureş (79%).

  Există totuşi unele diferenţe între regiuni în ceea ce priveşte importanţa religiei. În Moldova 59,35% din locuitori consideră religia importantă, în Ţara Românească 50,1%, iar în Transilvania 42%. Situaţia este similară şi în cazul fericirii, unde există diferenţe între românii din Transilvania şi cei din Ţara Românească în defavoarea transilvănenilor.

  Ca o concluzie generală, psihologul Daniel David consideră că mutaţiile majore de populaţie dintr-o zonă a ţării în alta şi fenomenul globalizării au dus la o uniformizare a mediului cultural românesc.

  Voicu D.Rusu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE