Tot mai mulţi tineri sătmăreni care au absolvit o formă de învăţământ liceal, postliceal, profesional sau universitar în 2015, care nu urmează altă şcoală, şi nu au reuşit să-şi găsească loc de muncă, au solicitat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare indemnizaţie de şomaj. Din cei 362 de absolvenţi care nu şi-au găsit un loc de muncă, doar 84 sunt indemnizaţi.
Sute de absolvenţi şomeri
Potrivit celor afirmate de directorul AJOFM Satu Mare, Simona Derşidan, iniţial, în bazele de date a instituţiei au fost înregistraţi 513 absolvenţi din care, până la această dată doar 151 au fost angajaţi. Din cei 513 absolvenţi înregistraţi, 391 sunt cu studii liceale şi postliceale, 69 au studii superioare, 49 au studii primare, gimnaziale sau profesionale şi patru provin din învăţământul special. Aproape jumătate dintre aceştia, 205 la număr, provin din Satu Mare, 81 din Turţ, 76 din Tăşnad, 73 din Negreşti, 67 din Carei şi 11 din Ardud.
În urma demersurilor făcute de AJOFM, 151 dintre absolvenţii înregistraţi au fost angajaţi şi anume 104 cu studii liceale şi postliceale, 23 cu studii superioare, 23 cu studii primare, gimnaziale sau profesionale şi unul care provine din învăţământul special.
Conform celor precizate de Simona Derşidan, în prezent, la AJOFM mai sunt înregistraţi 362 de absolvenţi şomeri din care 84 sunt indemnizaţi şi 278 neindemnizaţi.
Subvenţii pentru angajatori
Directorul AJOFM Satu Mare a mai arătat că cei care angajează absolvenţi din acest an beneficiază de o serie de subvenţii de la stat. Astfel, firmele care angajează absolvenţi de învăţământ profesional vor primi, de la bugetul de stat, o subvenţie lunară egală cu valoarea indicatorului social de referinţă, adică 500 de lei, pe o durată de 12 luni, dar trebuie să păstreze absolvent angajat pe o perioadă de 18 luni.
În aceleaşi condiţii, firmele care angajează absolvenţi de învăţământ liceal şi postliceal vor primi o subvenţie lunară de 1,2 din valoarea indicatorului social de referinţă, adică 600 de lei, iar cei ce angajează absolvenţii de studii superioare vor primi 1,5 din valoarea indicatorului social de referinţă, adică 750 de lei.
Pentru a beneficia de aceste subvenţii, angajatorul trebuie să solicite acest lucru Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Florin Dura