Drumul spre Vetiş, asfaltat după 30 de anivetis

După circa 30 de ani de aşteptare, cei care circulă pe drumul care face legătura dintre DN 19 şi Vetiş, adică Drumul Judeţean 194 B, vor avea posibilitatea să o facă în condiţii civilizate. Lucrările de modernizare a acestui tronson de drum au debutat ieri în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, şi a vicepreşedintelui Mircea Govor.

Prin grija CJ şi ajutorul Guvernului
După ce, alături de Mircea Govor a inspectat lucrările, preşedintele Adrian Ştef a afirmat că lucrările de modernizare a acestui tronson de drum au fost demarate prin grija Consiliului Judeţean, având ajutorul Guvernului României. “Prin grija Consiliului Judeţean şi prin ajutorul Guvernului României, azi putem turna acest covor asfaltic aşteptat de cel puţin 25-30 de ani de către locuitorii din Vetiş, dar şi de către sătmărenii care circulă în această zonă. Tot împreună am fost şi la Turţ, când au început lucrările acolo, şi, împreună cu colegul meu Mircea Govor, în momentul în care am pornit aceste lucrări şi în jurul reşedinţei de judeţ ne-am gândit că municipiul Satu Mare trebuie să fie legat de localităţile limitrofe cu asfalt, aşa cum ar trebui să fie normal pentru o reşedinţă de judeţ care se consideră europeană. O facem pentru sătmăreni, pentru locuitorii din aceste localităţi. Acest asfalt, cum a fost la Viile Satu Mare, Micula, Turţ, a fost aşteptat de mult. Toate aceste lucruri le-am putut realiza prin ajutorul Guvernului Ponta şi a ministrului Liviu Dragnea”, a mai spus Adrian Ştef.

La rândul său, vicepreşedintele Mircea Govor a arătat că drumul a putut fi modernizat cu ajutorul banilor primiţi de la Guvernul României. “Până la finele anului vrem să mai realizăm câteva dintre obiective. Unul dintre ele este şi această porţiune de drum. De-a lungul timpului s-au încercat tot felul de combinaţii, să se facă pe proiecte europene sau pe alte proiecte, dar în cele din urmă îl face Consiliul Judeţean prin banii primiţi de la Guvernul Ponta. Mă bucur din suflet că reuşim să facem acest drum, după cel de la Turţ, care de altfel este finalizat şi pregătit pentru recepţie. Mai avem încă un drum la Cehal. Până la finele anului sperăm să adunăm câţi mai mulţi kilometri pentru infrastructura judeţului Satu Mare”, a mai afirmat Mircea Govor.

Unii fac, alţii critică
Totodată, vicepreşedintele CJ a mai declarat că vor mai fi atraşi bani în judeţ pentru infrastructură şi dezvoltare, asta în timp ce alţii se rezumă doar la a critica. “Cetăţenii judeţului văd ceea ce se întâmplă în aceste momente în judeţ, iar noi, în echipa pe care o vedeţi azi aici, ne străduim să aducem bani pentru judeţul Satu Mare, realizăm diferite obiective pentru binele sătmărenilor, iar alţii nu fac altceva decât să ne critice. Dar nu este nimic, important este că reuşim să modernizăm drumurile”, a mai spus Govor.

Două straturi asfaltice
Directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean, Ionuţ Sereş, a dat câteva detalii cu privire la lucrările ce sunt executate pe acest tronson de drum. Drumul DJ 194 B, care face legătură dintre DN 19 şi ieşirea din Vetiş, este în lungime totală de 5,5 km şi o lăţime de 5,5 m,. “Se utilizează zestrea existentă a drumului, deci mergem doar pe lăţimea cât are în momentul de faţă drumul, care a fost asfaltat în anii 70-80. Se pun două straturi de mixtură asfaltică, azi fiind pus primul strat, în grosime medie de 5 cm, cu rol de preluare a denivelărilor, peste care urmează un strat de geotextil cu rol de preluare a microfisurilor, peste care se va aşterne un strat de uzură, în grosime de 5 cm. Cu aceste două straturi va creşte şi capacitatea portantă a drumului şi planeitatea atât în sens longitudinal, cât şi transversal. Se vor realiza şi acostamente de piatră spartă de câte un metru pe fiecare parte a drumului”, a precizat Sereş.

Valoarea contractată a acestei lucrări, în urma derulării procedurilor de achiziţie publică, este de 2,6 milioane de lei, inclusiv TVA.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts