Guvernul de la Chişinău este în pericolÎn acest moment, Alianţa pentru Integrare Europeană de la Chişinău mai are 50 de deputaţi. Votul cu numărul 51 i-a aparţinut deputatului Vlad Filat, aflat în arest. Dar socialiştii şi comuniştii nu au, nici ei, majoritatea necesară pentru demiterea guvernului Streleţ, nici dacă li s-ar alătura cei cinci deputaţi neafiliaţi, dintre care trei fac parte din gruparea declarată pro-europeană a fostului premier Iurie Leoncă.

Liderul socialist Igor Dodon a anunţat că a decis să depună o moţiune de cenzură împotriva guvernului Streleţ, cu 26 de semnături, numai că pentru adoptarea demersului sunt necesare 51 de voturi. Dodon susţine totuşi că va aduna numărul de voturi în Parlament pentru susţinerea moţiunii de cenzură şi, în acelaşi timp, insistă asupra alegerilor anticipate care, în opinia sa, trebuie să aibă loc în primăvara anului 2016.

Preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, dă asigurări că fracţiunea parlamentară comunistă care îi este supusă (21 de deputaţi) este hotărâtă să susţină moţiunea de cenzură împotriva guvernului Streleţ. De asemenea, liderul PCRM susţine că următorul Cabinet al Republicii Moldova ar trebui votat de cei 79 de deputaţi care s-au pronunţat şi pentru ridicarea imunităţii lui Vlad Filat. Mai mulţi deputaţi PLDM i-au acuzat pe socialişti şi comunişti că doresc să deturneze cursul european al Republicii Moldova. De asemenea, ei se declară convinşi că iniţiativa socialiştilor şi comuniştilor împotriva lui Streleţ şi a Cabinetului său, nu va avea succes, pentru că nu vor strânge voturile necesare, deşi se laudă în gura mare.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut întrevederi separate cu grupurile parlamentare ale formaţiunilor politice PLOM, PD şi PL, care constituie Alianţa pentru Integrare Europeană. El le-a cerut celor trei grupuri parlamentare să găsească consensul necesar pentru menţinerea coaliţiei proeuropene, obţinând asigurări din partea acestora în privinţa păstrării formaţiei actuale de guvernare.

Voicu D.Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts