Iluminat de ultimă generaţie în şcolile din Satu Maregaz

Primăria Satu Mare, în colaborare cu E.ON, a investit circa 100.000 de euro în schimbarea sistemului de iluminat la Şcoala Gimnazială “Mircea Eliade” şi la Colegiul Tehnic Unio “Traian Vuia”. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, respectiv directorul general al E.ON, Dan Morari. Concret, în cele două unităţi de învăţământ au fost montate 1.278 de corpuri de iluminat şi 2.684 de tuburi cu led.

Sistem ultramodern pentru două şcoli
În municipiul Satu Mare, cu implicarea şi sprijinul Primăriei, beneficiare ale acestui proiect sunt Şcoala Gimnazială “Mircea Eliade” şi Colegiul Tehnic Unio “Traian Vuia”. La Şcoala Gimnazială “Mircea Eliade” au fost montate 476 corpuri de iluminat şi 992 tuburi cu led, iar la Colegiul Tehnic Unio “Traian Vuia” – 802 corpuri de iluminat, 1.692 tuburi cu led şi 22 lămpi pentru tabla de scris.

Parteneriat public-privat de succes
Investiţia E.ON România va conduce la economii pentru cele două instituţii care vor avea facturi mai mici la energia electrică. “Îmi face o deosebită onoare şi plăcere de a adresa mulţumiri întregii echipe E.ON România, care la începutul acestui an a hotărât să cuprindă şi municipiul Satu Mare în proiectele sale destinate comunităţii. Prin această investiţie se vor reduce semnificativ facturile de energie electrică, iar durata de viaţă a sistemelor de iluminat a crescut considerabil. Pentru conducerea Primăriei Municipiului Satu Mare, prioritatea numărul unu este investiţia în educaţie, de aceea am răspuns prompt propunerii E.ON România, căreia îi mulţumim pentru sprijinul acordat”, a declarat viceprimarul Radu Roca.

Facturi mai mici pe viitor
Directorul general al E.ON, Dan Morari, a precizat că valoarea facturilor de întreţinere al celor două unităţi de învăţământ vor scădea considerabil. “Copiii şi educaţia lor au fost mereu o prioritate în cadrul proiectelor noastre destinate comunităţii, pentru că noi considerăm că investind în educaţie investim în viitor. Acest proiect demonstrează ce trebuie făcut pentru ca unităţile de învăţământ să aibă facturi mici pentru iluminat şi în acelaşi timp având grijă faţă de calitatea vieţii şi faţă de mediu, ceea ce exprimă pe deplin valorile în care credem”, a declarat Dan Morari, director general al E.ON Energie România.

Tehnologia led asigură o economie considerabilă de energie, consumul fiind cu circa 50% mai scăzut decât iluminatul cu becuri fluorescente şi cu circa 80% mai mic decât cel clasic, cu becuri incandescente. Totodată, durata medie de viaţă a tuburilor cu led este între 40.000 şi 70.000 ore, comparativ cu 15.000 de ore durata de funcţionare a tuburilor neon fluorescente şi 750 ore pentru becurile incandescente tradiţionale.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts