Legea adopţiilor a fost simplificatămariana-dragos

Legea adopţiilor a fost simplificată radical în vara acestui an, iar în urma acestui demers, perioada de adopţie a unui copil a fost redus cu circa 2 ani. Pentru a ajuta la întărirea relaţiilor dintre familiile care au adoptat deja un copil şi acesta, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare va organiza mâine, la Hodod, un picnic al copilului adoptat.

Timp de adopţie redus
Directorul DGASPC Satu Mare, Mariana Dragoş, a salutat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că procedura de adopţie a fost radical simplificată. „Prin noile reglementări au fost găsite soluţii şi pentru copiii din sistemele de protecţie. Copiii cu părinţi necunoscuţi pot fi declaraţi adoptabili în 30 de zile de la naştere. Un lucru şi mai important face referire la copiii ai căror părinţi nu sunt interesaţi să-i crească. Astfel, în cazul unei adopţii, se poate trece peste consimţământul părinţilor care nu se arată interesaţi de soarta copiilor lor”, a precizat Mariana Dragoş.

Noile prevederi referitoare la adopţie au simplificat şi redus considerabil ca timp procedura. „Până în vara acestui an, procedura de adopţie dura până la trei ani. Acum, conform noilor prevederi simplificate, procedura de adopţie se poate încheia în cel mult un an de zile”, a mai spus Mariana Dragoş.

Directorul DGASPC Satu Mare a mai precizat că, în 2016, sunt aşteptate simplificări radicale şi în ceea ce priveşte adopţiile internaţionale.

Peste 50 de familii au adoptat copii
Tot cu această ocazie, Mariana Dragoş a precizat că în perioada 2012-2015, un număr de 57 de familii din judeţul Satu Mare au adoptat copii. Trei dintre acestea au adoptat chiar şi câte doi copii. Dintre acestea, 16 familii au adoptat copii aflaţi în plasament maternal.

De asemenea, alte zece familii sunt în curs de atestare pentru adopţie, iar patru au fost deja atestate dar nu au găsit încă un copil pentru adopţie.

În acest an, sunt înregistraţi 16 copii care şi-au găsit o familie, 44 care-şi caută o familie în timp ce 19 au revenit în sistemul de protecţie a copilului din diferite motive.

Eveniment unic în ţară
Pentru a veni în întărirea legăturii între familie şi copilul adoptat, DGASPC va organiza mâine „Picnicul Copilului Adoptat”, eveniment unic în ţară, dar organizat pentru a doua oară în judeţ. Evenimentul va avea loc la Castelul Degenfeld din Hodod, aceeaşi locaţie unde a avut loc şi prima ediţie, care a fost organizată în 2009.

Conform celor spuse de Mariana Dragoş, la manifestare va fi prezentă şi prof. univ. Ana Muntean, din Timişoara, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru protecţia Copilului şi Adopţie şi autorităţile judeţene. Au fost invitate toate cele 57 de familii care au adoptat copii în ultimii trei ani, dar până ieri şi-au confirmat prezenţa 25 de familii cu 28 de copii, trei familii adoptând câte doi copii.

Aici vor avea loc acţiuni de socializare, vor fi prezentate momente artistice iar familii le vor putea lua un picnic adevărat alături de copiii lor. Familiile care vor să participe la acest eveniment, pot confirma participarea chiar şi în cursul zilei de azi.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts