Mai bine MAI TÂRZIU decât NICIODATĂ! Centru de INTERVENŢIE RAPIDĂ în caz de INUNDAŢII la SATU MARESGA02

După ce judeţul a fost afectat de inundaţii în primăvara acestui an şi pentru că sunt probleme în ceea ce priveşte intervenţia rapidă, conducerea Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) a decis ca la Satu Mare să funcţioneze un Centru de Intervenţie Rapidă. Obiectivul urmează să devină funcţional până la sfârşitul acestui an.

Prin acest centru se doreşte ca de acum înainte viteza de reacţie a autorităţilor va trebui să scadă la cel mult o oră şi jumătate, să ajungă în acest interval în orice punct din judeţ unde au loc inundaţii. Până acum viteza de reacţie era de la trei la şase ore, ceea ce însemna enorm de mult. Aşa că au montat camere de supraveghere, dar şi senzori pentru stabilirea automată a nivelului apelor.
La Satu Mare, Centrul de Intervenţie Rapidă (CIR) a fost dotat cu materiale de intervenţie pentru diferite situaţii care pot apărea. Materialele de intervenţie au valoarea de 6.286.063 lei şi constau în materiale şi echipamente de intervenţie la inundatii şi la poluări.

Lungimea reţelei hidrografice în judeţ este de 1.083,5 km, principalele cursuri de apă fiind Someş, Crasna, Tisa-Tur. Conform calculelor specialiştilor de la Sistemul de Gospodărire al Apelor, în judeţul Satu Mare pot fi afectate 352.406 persoane. Judeţul Satu Mare dispune de o reţea de 561 de km de diguri de apărare împotriva inundaţiilor. De asemenea, au fost amenajate 81 de km de apărări şi consolidări de maluri

Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire al Apelor susţin că în acest an s-au efectuat lucrări de reprofilare a albiei râului Crasna și completări de terasamente pe digurile râului Crasna, în localitatea Craidorolț, pe o lungime de 2,5 km, lucrare executată în iulie-august 2015. De asemenea, s-a efectuat decolmatarea pârâului Rodina, în aval de acumularea de la Borlești. S-a mai efectuat decolmatarea canalelor de fugă la subtraversări pe râul Tur, pârâul Talna și pe valea Albă, fiind completate terasamentele pe râul Tur și Talna.

 

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts