Cu siguranţă că legea campaniei electorale trebuie respectată, cu termenele sale cu tot. Doar că pe aceste meleaguri sătmărene ce mai contează câteva prevederi legale?! De exemplu, Legea electorală – la articolul 7 – aliniatul 2 – ne spune: “Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de ziua votării şi se încheie cu 24 de ore înainte de momentul începerii votării”. Dar, după cum îi stă bine politicianului autohton, campania sau precampania, nu că ar fi vreo diferenţă în opinia lor, începe cu cel puţin un an înainte de alegeri.
Aşa se face că auzim încă de pe acum tot felul de soluţii minune, care mai de care, atât de dezvoltare a unor localităţi, printre care şi municipiul reşedinţă de judeţ, cât şi a întregului judeţ. Emiţătorii nu sunt alţii decât foşti edili, consilieri sau alte categorii de foşti “administratori”, metamorfozaţi în cunoscători, licenţiaţi sau specialişti. Aceştia ne spun acum ce trebuia făcut, ce trebuie întreprins în prezent sau ce măsuri se impun pe viitor. Culmea, vorbim de aceiaşi oameni care au fost puşi pe liber de electorat pentru falimentul deciziilor lor. Oameni care şi-au dovedit limita ca şi politicieni, dar acum, vopsiţi în alte culori politice, ne arată “calea” miraculoasă spre luminiţa de la capătul tunelului.
Dar cum orice politruc îşi are scuza pregătită, aceştia se apără, spunând: “Trebuie să diferenţiem precampania de campania efectivă. Nu putem interzice nimănui să apară la televiziuni sau să facă vizite în teritoriu. Atacurile politice există şi în afara campaniei electorale, ele ţin de un stil de politică.” Din păcate, acest stil de politică, cu o opoziţie distructivă, şi-a demonstrat falimentul. Tinerii fug de acasă şi pentru că li se prezintă o realitate pervertită, cu un viitor amanetat.
Când scoate capul prin vreo conferinţă de presă, şedinţă de consiliu judeţean sau local, politicianul sătmărean nu mai este slujitorul omului, ci manipulatorul lui. Mimează empatia, este în stare să plângă, dacă situaţia o impune. El se dă cunoscător al greutăţilor semenilor lui.
Aşa că cei mai mulţi politicieni nu sunt decât meşteri de vorbe goale! Vedem foşti PDL-işti care sunt acum mari PNL-işti! Iar exemplele ar putea continua. După ce s-au tăiat salarii, pensii, după ce s-au pus pe liber oameni cu familii, acum vin să ne pună din nou pe tapet formule miraculoase. Nu mai servim, domnilor! Ne-a ajuns! Suntem intoxicaţi. Noi vrem rezultate palpabile. În loc să aibă curajul să intre în lada cu amintiri triste a istoriei, unii se încăpăţânează să reapară în peisajul public! Şi, din păcate, tot mai insistent.
Ciprian Bâtea