Ministrul de Finanţe promite ajutor pentru pălincariturt

Producătorii de pălincă sătmăreni au primit o veste bună din partea ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici. Acesta i-a asigurat, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o ieri cu pălincarii la Turţ, că dacă există o soluţie pentru a reduce acciza la pălincă, cu siguranţă va fi aplicată.

Cerinţele producătorilor
Prin vocea preşedintelui şi vicepreşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Pălincă din Ţara Oaşului, Gheorghe Ciocan, respectiv Cornel Mureşan, pălincarii sătmăreni i-au solicitat ministrului de Finanţe trei lucruri concrete. Unul dintre acestea face prevedere la faptul ca pălinciile să nu fie transformate în antrepozite fiscale deoarece execută un serviciu pentru populaţie. De asemenea, s-a solicitat reducerea accizei la pălincă de 10 ori, în funcţie de productivitate, precum şi faptul ca acciza să fie achitată la comercializare, şi nu la producţie.

Acesta a mai arătat că au fost făcute demersuri pentru reducerea accizei la pălincă încă din 2003, au fost reluate în 2008, însă Guvernul Boc a blocat proiectul de Lege al Pălincii. Ultima propunere de modificare a acestei legi a fost aprobată de comisiile de specialitate din Parlamentul României, urmând să fie dezbătută în plenul celor două camere. „Nu cerem decât să intrăm în legalitate pentru că în momentul de faţă producătorii de pălincă lucrează pe şestache de vreo 10 ani. Trebuie delimitată o cantitate de 200 de litri de pălincă pentru consum propriu şi o acciză de 10 ori mai mică decât cea plătită pentru alcoolul din cereale, în funcţie de productivitate”, a mai spus Mureşan.

Teodorovici: Dacă există o soluţie, va fi aplicată
Ministrul Eugen Teodorovici i-a ascultat cu atenţie pe pălincari şi i-a asigurat că dacă solicitările pălincarilor nu încalcă prevederile Uniunii Europene şi dacă există o soluţie pentru rezolvarea acestora, aceasta va fi aplicată în cel mai scurt timp. I-a întrebat pe aceştia dacă propunerile lor contravin prevederilor Uniunii Europene, iar producătorii de pălincă au spus că nu. „Pot să vă asigur că dacă propunerile făcute de producătorii de pălincă nu contravin normelor Uniunii Europene, şi dacă există o soluţie, atunci o vom pune în aplicare. De asemenea, vom face demersuri către Uniunea Europeană în acest sens”, a spus ministrul Teodorovici.

Ministrul de Finanţe i-a invitat pe pălincarii sătmăreni la Bucureşti pentru a discuta cu specialiştii din cadrul ministerului despre posibilitatea de a reduce acciza la pălincă. „Sperăm ca împreună să găsim o soluţie pentru rudecerea accizei la pălincă precum şi pentru celelalte probleme pe care le aveţi”, a mai spus demnitarul.

Pălincarii i-au promis ministrului de Finanţe că dacă reuşeşte acest lucru va fi făcut cetăţean de onoare pentru toată Ţara Oaşului.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts