Moftinul, cea mai ecologică comună din judeţmoftin01

Primăria şi Consiliul Local al comunei Moftin, în parteneriat cu Autoguvernarea locală Nyíradony – Ungaria (în calitate de lider de proiect) au finalizat un proiect, în valoare de peste jumătate de milion de euro, în urma căruia s-a înfinţat o unitate de transformare a deşeurilor agricole şi forestiere în bricheţi, prin care se va asigura termoficarea instituţiilor publice de pe raza comunei. Astfel, Moftinul s-a transformat în cea mai ecologică localitate din mediul rural.

O nouă finanţare europeană
Finanţarea a fost obţinută în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră Ungaria România 2007-2013, “Energie din deșeuri – procesarea deșeurilor verzi forestiere și agricole în vederea respectării măsurilor regionale de management a deșeurilor”. Astfel, proiectul a dispus de un buget total de 953.254 Euro, din care 439.404 euro i-au revenit liderului de proiect, iar 531.850 euro i-au revenit partenerului de proiect (comuna Moftin). Perioada de derulare a proiectului a fost de 17 luni şi s-a desfăşurat în perioada 1 iunie 2014 – 31 octombrie 2015.

Toată lumea câştigă din proiect
Obiectivele specifice ale proiectului sunt reducerea sustenabilă a gradului de poluare a aerului prin scăderea utilizării lemnului din păduri, creşterea utilizării deșeurilor agricole (paie) prin producerea de resurse energetice regenerabile, dar şi creșterea calității mediului înconjurător din localitatea Moftin.
Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă populaţia celor două localităţi partenere care vor beneficia direct de rezultatele proiectului, adică un total de aproximativ 12.000 locuitori. Pe lângă aceştia, agenţii economici existenţi sau cei potenţiali şi instituţiile socio-culturale din aceste zone (şcoli, grădiniţe, unităţi sanitare, unităţi de deservire publică) vor putea beneficia de rezultatele proiectului. O altă categorie a beneficiarilor direcţi este cea a fermierilor, a celor care cultivă terenurile agricole şi care vor furniza materia primă pentru instalaţiile achiziţionate în cadrul proiectului.

Un potenţial uriaş
Subprefectul Altfatter Tamas a precizat că Moftinul a ales să aleagă un domeniu foarte important, respectiv valorificarea deşeurilor agricole, având în vedere capacitatea agricolă uriaşă a zonei Moftin. “Acest proiect are capitole. În primul rând, protejarea mediului, care este tot mai importantă atât la nivel naţional cât şi internaţional. Şi nu în ultimul rând, trebuie să fim conştienţi de faptul că la Moftin este o zonă preponderent agricolă, unde toate terenurile sunt lucrate. În acest scop consider că resturile vegetale trebuiesc, iar la Moftin vor fi utilizate aşa cum trebuie. Cu ajutorul acestui sistem cu totul şi cu totul deosebit veţi reuşi să vă încălziţi şcolile şi să vă încălziţi toate unităţile aflate în subordinea Primăriei”, a declarat Altfatter Tamas.

moftin02

O alternativă viabilă
Cu toate că partea maghiară nu a reuşit încă să îşi încheie proiectul, primarul oraşului Nyíradony – Kondasne Maria – a arătat că prin implementarea acestui proiect se răspunde unei provocări majore: reducerea costurilor de termoficare. “Subliniez faptul că parteneriatul cu comuna Moftin este unul funcţional şi foarte important pentru noi. În ceea ce priveşte folosirea acestor surse regenerabile, noi, maghiarii, avem un proverb: vara trebuie să strângi ca să ai cu ce să te încălzeşti iarna. Iar lucrurile s-au schimbat atât de mult în ultima vreme, întrucât în momentul de faţă trebuie să strângem tot ce putem pentru a putea prelucra deşeurile în scopul producerii de energie regenerabilă. Cu atât mai mult, cu cât toate schimbările climatice au condus la nişte costuri enorme pentru termoficare”, a conchis Kondasne Maria.

Un primar fericit
Primarul comunei Moftin, David Gheorghe, se poate declara un edil fericit. Şi asta pentru că are tot ce îi trebuie unui primar pentru a avea succes. Are un consiliu local puternic, o echipă de specialişti la nivelul administraţiei locale, respectiv o echipă de consultanţi cu mare experienţă. “Cred că dacă am reuşit să ne ridicăm la nivelul oraşului Nyíradony înseamnă că avem o echipă de implementare a proiectelor foarte puternică, care este capabilă să atragă în continuare proiecte cu finanţare europeană. Mulţumesc Consiliului Local care a înţeles şi a acceptat accesarea unui credit pentru implementarea acestui proiect. Mulţumesc, de asemenea, firmei furnizoare a utilajelor, care a reuşit să se ridice la pretenţiile caietului de sarcini, şi a furnizat foarte repede utilajele. Ţin să le mulţumesc şi membrilor echipei de consultanţi. Mulţumiri adresez şi Serviciului de contabilitate al Primăriei Moftin, pentru că gestionarea unui credit este un aspect foarte greu pentru majoritatea consiliilor locale”, a spus David Gheorghe.

Cel mai important proiect regional
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, Elisabeta Bekessy, a ţinut să sublinieze faptul că unitatea de procesare a deşeurilor de la Moftin este cea mai importantă de la nivel regional. “Este foarte important faptul că în Moftin se va da în folosinţă un obiectiv de mediu, cu care ne mândrim cu toţii. Prin realizarea acestui proiect se va reduce poluarea aerului, mai ales că abordează un domeniu prioritar la nivelul judeţului, şi anume gestionarea deşeurilor. Este un proiect deosebit de valoros, unic pe plan regional şi poate chiar şi naţional”, a concluzionat Elisabeta Bekessy.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts