Moralistul Bucureştean, cu o mână a votat, cu alta a încasatConsilierul liberal Adrian Bucureştean cu o mână a votat bugetele şcolilor careiene, iar cu cealaltă le-a facturat filtre de apă şi accesorii, încasând peste 180.000 de lei

3

Consilierii locali PNL din Carei au pozat întotdeauna în vajnici apărători ai banului public. Au tot acuzat în stânga şi în dreapta în Consiliul Local săvârşirea de acte de corupţie, abuzuri, sifonări de bani publici şi alte nereguli. În tot acet timp, unul dintre ei, mai precis consilierul Adrian Bucureştean, a făcut gheşefturi extrem de profitabile cu şcolile din subordinea Primăriei Carei, vânzând prin intermediul PFA-ului său filtre de apă şi accesorii în valoare de peste 180.000 de lei, adică de peste 40.000 de euro din 2011 până în 2015. Bucureştean pur şi simplu a călcat în picioare legislaţia privind conflictul de interese. Co-preşedintele PNL Carei, Ilie Ciută, cel preocupat în mod special de contractele administraţiei locale cu PFA-urile, a închis ochii la acest gheşeft ilegal.

Conflict de interese evident

Răspunsul furnizat de Primăria municipiului Carei, în urma unei solicitări formulate în baza Legii 544/2001, privind liberaul acces la informaţiile de interes public, a scos la iveală dimensiunea incredibilă a dezmăţului pe bani publici la care s-a dedat consilierul liberal Adrian Bucureştean. Deşi este consilier local şi a participat la votarea bugetului local din 2011 până în prezent, acesta a încheiat contracte de vânzare cu toate cele 11 unităţi de învăţământ din Carei. Consilierul local le-a vândut filtre de apă şi accesorii prin intermediul PFA-ului său. Pentru a nu încălca legea, consilierul local Bucureştean ar fi trebuit să se abţină de la votarea bugetului local în ultimii cinci ani. Însă a participat la vot, chiar dacă a votat împotrivă, de dragul imaginii şi al colegilor de partid, călcând astfel în picioare prevederile privind conflictul de interese. Potrivit articolului 301, alineatul 1 din noul Cod Penal, “fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”. Participând la votarea bugetului local careian, Adrian Bucureştean a obţinut un folos patrimonial pentru sine, prin PFA-ul pe care îl deţine.

Poate fi încadrat şi la acte de corupţie

Potrivit Legii 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, postată pe site-ul DNA, la articolul 12 se prevede în mod expres că “sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: a) efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoana ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale”. Considerăm că operaţiunile de comerţ ale lui Adrian Bucureştean, realizate prin PFA-ul său cu unităţile de învăţământ, sunt incompatibile cu calitatea sa de consilier local, care a participat la procesul de votare al bugetului local, care include şi bugetele unităţilor de învăţământ.

Peste 180.000 lei sifonaţi

Nerespectarea Codului Penal de către consilierul liberal Bucureştean s-a dovedit a fi cât se poate de rentabilă. Profitând de calitatea sa de consilier local, Bucureştean a încheiat contracte cu toate cele 11 unităţi de învăţământ din municipiul Carei. Nici măcar creşea nu a scăpat de aparate de filtrare şi accesoriile vândute de PFA Bucureştean Adrian. În decurs de cinci ani, consilierul liberal Adrian Bucureştean a încasat suma totală de 181.029 lei. O nimica toată de peste 40.000 de euro. Un careian simplu care câştigă 1.000 de lei pe lună, ar avea nevoie de peste 15 ani pentru a agonisi această sumă prin muncă cinstită şi nu prin gheşefturi ilegale cum a făcut Bucureştean. Publicăm integral nota internă comunicată de Primăria Carei, referitoare la achiziţionarea de aparate de filtrare a apei şi cartuşe de filtrare la unităţile de învăţământ din municipiul Carei, de la PFA Bucureştean Adrian, în perioada 2011-2015.

În foamea sa de bani, consilierul liberal Adrian Bucureştean n-a putut rata prilejul a vinde în 2013 două filtre de apă în valoare de 10.722 lei Liceului Tehnologic Simion Bărnuţiu, deşi era reprezentantul Consiliului Local în Consiliul de Administraţie al acestui liceu. Un alt conflict de interese în care s-a afundat consilierul Bucureştean.

Penibilii liberali careieni

Co-preşedintele PNL Carei, consilierul local Ilie Ciută, cel care pozează în cel mai vajnic apărător al banului public, a închis ochii la afacerile derulate de subordonatul său pe linie politică. Nu de alta, dar acelaşi co-preşedinte Ilie Ciută a fost foarte interesat de contractele încheiate de PFA-uri cu administraţia locală careiană, însă exact ale colegului său de partid nu le-a găsit. Asta da coincidenţă! În prisma acestor dezvăluiri, toate intervenţiile liberalilor Ciută, Bucureştean şi ale celorlalţi doi consilieri liberali, care acuzau tot timpul nereguli, de la acte de corupţie, abuzuri, până la sifonări ale banului public, sună atât de fals şi atât de penibil. O adevărată mascaradă, ce mai. În plus, Ilie Ciută a fost cel care a susţinut candidatura lui Bucureştean la Primăria Carei în 2012. Careienii îşi aduc aminte de numeroasele acuzaţii proferate de Adrian Bucureştean la adresa contracandidaţilor săi la funcţia de primar al municipiului. Numai în decursul anului 2011, Bucureştean deja vânduse filtre de apă la opt din cele 11 unităţi de învăţământ din Carei. Cu alte cuvinte, deşi încălcase deja legea cu bună ştiinţă, acesta s-a încăpăţânat să vadă paiul din ochii altora, fără să vadă bârna din ochiul său.

1

2

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts