More

    Moţii din Horea cer autorităţilor două TUNURI. Vezi pentru ce sunt SOLICITATE

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    O delegaţie a moţilor din satul Horea, comuna Sanislău, în frunte cu prof. univ. Dr. Mateş Nicolae de la Universitatea de Ştiiţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca – fiul al satului – au cerut azi sprijinul Instituţiei Prefectului pentru a amenaja un ansamblu monumental. Membrii delegaţiei au solicitat sprijin în vederea alocării a două tunuri retrase din uz pentru a flanca un obelisc ridicat în memoria eroilor căzuţi pe câmpul de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial.
    Prefectul Eugeniu Avram a precizat că va da curs acestor cerinţe – în limitele legale – urmând să ia legătura cu Ministerul Apărării Naţionale. De altfel, tunuri scoase din uz au fost deja atribuite unor localităţi precum Scărişoara Nouă sau Cuţa, acolo unde aceste piese de artilerie întregesc ansamblurile monumentale.
    Este important de menţionat că moţii din Horea au un puternic sentiment naţional şi vor să îşi păstreze vie memoria strămoşilor. De altfel, monumentele istorice ridicate în memoria ostaşilor români căzuţi în timpul celor două războaie mondiale, precum şi bustul lui Horea, conducătorul răscoalei din 1784, al cărui nume îl poartă localitatea Horea, respectiv mormântul soldatului necunoscut sunt doar câteva obiective de o autentică valoare istorică şi artistică.

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE