Nu-i economia chiar atât de neagrăSpeculaţiile făcute prin presă precum şi opiniile făcute de unele persoane mai mult sau mai puţin avizate reliefează faptul că economia la negru a României este aproape la acelaşi nivel cu economia normală. Aceste speculaţii au fost făcute tocmai pentru a-i determina pe guvernanţi să reducă fiscalitate a în România, cei care le-au făcut afirmând că în acest fel s-ar mai reduce din ceea ce numesc ei economia subterană.

Se pare, însă, că economia României nu este chiar atât de neagră cum o cred sau o spun unii. Prezent la Satu Mare la lucrările unei conferinţe pe teme economice organizată de filiala locală a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, directorul Institutului de Prognoză Economică, academicianul Lucian Liviu Albu, a arătat că cele apărute prin presă în ceea ce priveşte economia subterană sunt exagerări. Academicianul a arătat că economia “la negru” a României nu reprezintă decât circa 20% din economia naţională şi este doar cu puţin peste ceea ce se întâmplă în ţările Uniunii Europene, unde această economie reprezintă aproximativ 10-15%.

Academicianul a mai arătat că practic ar fi imposibil să se întâmple ceea ce se speculează prin presă şi de unii economişti mai mult sau mai puţin avizaţi. După părerea acestuia, pe care trebuie să o considerăm ca demnă de luat în seamă, dacă România ar avea o economie subterană egală sau mai mare decât cea fiscalizată, atunci aceasta din urmă ar deveni un fel de apendice al celei dintâi, iar în România s-ar produce un adevărat colaps.

Situaţia economică a României, însă, arată o altă realitate. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, sectoarele economice cunosc o dezvoltare accentuată în ultima perioadă, unele chiar peste media europeană. La acest aspect şi-a adus aportul şi recentele măsuri fiscale luate de Guvern care au dus la o îmbunătăţire atât a fiscalităţii cât şi a colectării de fonduri la bugetul naţional. Economia României dă semne reale de însănătoşire, iar cea subterană se află într-un trend descendent.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts