O statistică îngrijorătoarePeste 81.500 de copii sunt afectaţi de plecarea părinţilor la muncă în străinătate, peste un sfert dintre ei au rămas fără niciun părinte şi peste 4.000 de minori au ajuns în sistemul de protecţie specială, reiese din datele publicate ieri de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA). Statisticile au fost realizate pe baza datelor colectate la nivel naţional până la începutul lunii iulie. De asemenea, în 15.675 de familii ambii părinţi sunt plecaţi din ţară, iar numărul total de copii rămaşi acasă care provin din aceste familii a ajuns la 21.319.

Conform recensământului de anul trecut, în judeţul Satu Mare, numărul copiilor ce au părinţi plecaţi în străinătate era de 4.664. Statistica întocmită în luna noiembrie a anului 2014 arată că 1.550 au vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, urmaţi de cei 1.500 cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, cei 716 cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani şi 898 de 7 până la 9 ani. Peste o mie de copii din judeţ au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Părinţii care îşi abandonează copiii în ţară îi expun unor adevărate drame. Rămaşi în grija unui singur părinte, a fraţilor mai mari sau a unor rude, majoritatea copiilor respectivi nu reuşesc să învingă problemele cu care se confruntă la vârsta lor. Banii pe care îi trimit părinţii din străinătate nu reuşesc să le suplinească lipsa. Foarte mulţi copii lăsaţi în grija altora de către părinţi au apucat-o pe căi greşite. Scăpaţi de sub controlul părintesc, o parte dintre aceştia ajung infractori la vârste extrem de fragede.

De cealaltă parte, trebuie înţeleşi şi părinţii. În ţară nu pot să câştige pentru a întreţine întreaga familie, însă nici nu îşi permit să-şi ducă cu ei copiii în străinătate căci este prea costisitor. Siliţi să plece la muncă în alte ţări ale Uniunii Europene pentru a putea supravieţui, aceştia sunt obligaţi să-şi lase copiii în ţară, în grija cui reuşesc să-i plaseze. Ce se va întâmpla cu aceşti copii în viitor constituie o întrebare la care deocamdată nici părinţii cei mai iubitori nu pot să răspundă.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts