Criminalitatea informatică este subiectul celei mai recente campanii desfășurate de polițiștii sătmăreni. Campania Cyber Crime se desfășoară în luna octombrie în toate țările Uniunii Europene și are ca scop atragerea atenției asupra infracțiunilor informatice pe care tinerii le pot comite cu sau fără voia lor, precum și a modalităților practice de apărare în fața infractorilor informatici.
Miercuri la Satu Mare
În săptămâna 12-16 octombrie 2015 polițiștii sătmăreni au organizat și susținut numeroase activități pe această temă. Astfel, elevii Școlii Gimnaziale Bălcescu Petofi au fost învățați miercuri, 14 octombrie, cum să se ferească de pericolele internetului, ce comportamente online trebuie să evite dar și care sunt provocările la care nu trebuie să răspundă pe internet. În aceeași zi, elevii Colegiului Unio Traian Vuia au aflat de la inspector principal de poliție Hrihorișan Felicia care sunt infracțiunile legate de utilizarea internetului, dar și modalități de protejare a datelor personale în spațiul virtual.
Joi la Negreşti-Oaş
Peste 100 de elevi ai Liceului Teoretic Negrești Oaș au participat activ la discuțiile cu polițiștii în cadrul unor întâlniri organizate joi, 15 octombrie 2015, în această instituție, dovedindu-se interesați și foarte receptivi la subiectul propus. Liceul Sportiv a fost, de asemenea, gazda unor discuții privind infracțiunile cibernetice, vineri 16 octombrie fiind organizate 2 întâlniri cu elevii claselor a X-a. Discuțiile au fost deosebit de interactive, elevii dovedindu-se dispuși să învețe, dar și să împărtășească din experiențele lor virtuale mai puțin fericite și din soluțiile pe care le-au găsit fiecărui caz în parte.
Peste 750 de participanţi
În cadrul aceleiași campanii polițiștii au fost prezenți și sâmbătă, 10 octombrie 2015, la Programul Educațional Loga Dance School, unde le-au prezentat celor peste 250 de participanți principalele vulnerabilități ale copiilor în utilizarea rețelelor de socializare, subliniindu-se maniera în care pot rămâne protejați în acest spațiu, adeseori frecventat de persoane care nu întotdeauna au intenții bune.
Campania Cyber Crime – demarată la 1 octombrie 2015 – a avut până în prezent un număr de peste 750 de participanți, în marea lor majoritate elevi, activitățile urmând să fie continuate până la sfârșitul lunii octombrie.
Robert Marcus