Douăzeci şi şase de familii din toate colţurile judeţului au participat sâmbătă la un eveniment unic în ţară, organizat azi în localitatea Hodod. “Picnicul copilului adoptat” a fost prilej de întâlnire cu familiile care în ultimii trei ani au decis să dea o şansă unei vieţi fericite, unui suflet care a fost abandonat într-un orfelinat. Organizator a fost Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, care a dorit ca prin acest eveniment părinţii, dar şi copiii, să se cunoască între ei şi poate să găsească anumite răspunsuri la întrebările pe care le au.
Manifestare deosebită
În deschiderea evenimentului au luat cuvântul organizatorii și reprezentanții autorităților județene.
Directorul DGASPC Satu Mare, Mariana Dragoş, a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea manifestării. “Vă mulțumesc foarte mult tuturor celor care a-ți dat curs acestei invitații. Sunt ferm convinsă, că așa cum s-a întâmplat și la prima ediție, și acum activitățile pregătite o să vă ajute. Vreau să aduc mulțumiri tuturor celor care s-au implicat pentru ca acest eveniment să aibă loc și în mod special Consiliului Județean, care sprijină fiecare activitate pe care o desfășurăm și colegilor din cadrul biroului de adopții al DGASPC pentru profesionalismul de care au dat dovadă în organizarea evenimentului care are loc aici, la conacul Degenfeld din Hodod“, a menționat Mariana Dragoș, director al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare.
De asemenea și președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef i-a felicitat pe părinții prezenți care au adoptat un copil pentru faptul că și-au luat această responsabilitate.
“Sigur că am mai participat la evenimente, din păcate conacul nu este în condițiile cele mai bune, însă sunt probleme juridice, altfel locația este nemaipomenită. Sperăm să reabilităm acest castel. În afară de asta vreau să mă adresez celor care participați la această acțiune. Eu vreau, prin declarația mea, să vedeți sincer că autoritățile sunt alături de oameni și chiar cred că fiecare putem face mai mult pentru a le oferi un viitor mai bun acestor copii“, a spus Adrian Ștef.
Povești cu final fericit
În sală au fost prezente şi familii cu poveşti de viaţă impresionante, care fie că nu au reuşit să aibă un copil, fie au fost binecuvântaţi cu patru copii, iar pe al cincilea l-au adoptat, după ce mama lui vroia să îl abandoneze într-un spital.
Aşa a început şi povestea lui David, un băieţel care a avut şansa să îşi cunoască părinţii cu sufletul, fiindcă din cauza deficienţelor de vedere pe care le are, nu le poate distinge bine trăsăturile, însă ştie că ei sunt părinţii lui, după voce şi după atingerile pe care le primeşte de la cei care au refuzat să îl lase să crească într-un centru de plasament alături de alţi zeci de copii, care probabil şi acum mai au speranţa că cineva se va gândi şi la destinul lor. David mai are patru fraţi, unul dintre ai are doar câteva luni, însă părinţii nu fac nicio deosebire între ei, iar fraţii lui mai mari au fost învăţaţi să îl respecte pe David şi să îl ajute să crească ca un copil normal. “Adopția nu este un lucru ușor, nici pentru copii și nicipentru părinți. În fond un copil se naște de două ori, o data biologic, apoi în familie, iar acești părinți care adoptă asta fac nasc copilul ca om. Iar pentru copiii care trebuie să aibă această șansă și pentru familiile care nu au putut să aibă copii cred că adopția este soluția. De altfel, un lucru interesant pe care l-am constatat în cercetarea mea a fost că observam o vindecare a copilului, a traumelor suferite, după ce primeşte afecţiunea părinţilor adoptivi“, a spus psihologul de copii și prof.univ. Ana Muntean care a fost invitată de DGASPC la eveniment pentru a-și completa cercetările.
În 2016, sunt aşteptate simplificări radicale şi în ceea ce priveşte adopţiile internaţionale. În perioada 2012-2015, un număr de 57 de familii din judeţul Satu Mare au adoptat copii. Trei dintre acestea au adoptat chiar şi câte doi copii. Dintre acestea, 16 familii au adoptat copii aflaţi în plasament maternal.