Planetariu mobil, în premieră la Satu Mareplanetariu1

Pentru prima dată, elevii de la Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil” au putut privi ieri bolta cerească într-un planetariu mobil adus la Satu Mare de Asociaţia Astronomică „Pluto” din Cluj Napoca. Acesta a fost amenajat în sala de sport a şcolii, iar elevii s-au arătat foarte interesaţi.

Directorul Şcolii Gimnaziale „Grigore Moisil”, Claudiu Mondici, a afirmat că planetariul a ajuns la această şcoală după ce reprezentanţii Asociaţiei Astronomice „Pluto” au solicitat acest lucru. „Din câte ştiu eu, se întâmplă pentru prima dată ca un planetariu mobil să fie adus la Satu Mare. Elevii şcolii noastre s-au arătat foarte interesaţi de acesta, astfel că din cei 750 de copii, 650 şi-au exprimat dorinţa de a intra în planetariu”, a precizat Mondici.

Înainte de a intra, reprezentantul Asociaţiei, Adrian Filpişan, i-a pregătit pe copii. „Tema acestui planetariu este cum priveau străbunii noştri stelele. Noaptea, aceştia urmăreau cerul şi au început să delimiteze constelaţiile. Din păcate, în zilele noastre copiii nu prea au prilejul de a vedea stelele pe cer, mai ales cei care locuiesc în oraşele mari. Vrem să le oferim elevilor sătmăreni această bucurie în planetariul nostru”, a spus acesta.

Din păcate, însă, planetariul nu a stat decât o singură zi la Satu Mare. Azi se va afla la Carei, fiind amenajat la Centrul Cultural.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts