Poliţist “incoruptibil” prins cu ţigări de contrabandăotto

Declarat în urmă cu doi ani ”Polițistul de frontieră incoruptibil 2013” pentru rezultate deosebite în activitatea de combatere a traficului cu ţigări peste frontiera verde, Otto Hegedus – agent șef în cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare, Compartimentului trafic și contrabandă – a fost prins în flagrant cu ţigări de contrabandă.

Flagrant realizat joi
Polițistul de frontieră a fost prins în flagrant în cursul zilei de joi, ora 15.00, în timp ce transporta țigări de contrabandă. Polițiștii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare, coordonaţi de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare – l-au oprit în trafic în municipiul Satu Mare, în zona ștrandului vechi, iar în autovehiculul marca Peugeot oamenii legii au găsit 100 de cartuşe de ţigări de provenineță ucraineană, marca Jin Ling. “Joi, în jurul orelor 15.00, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, beneficiind de suportul informativ al Departamentului de Informaţii şi Protecție Internă, l-au prins în incinta Zonei de Agrement Someș , din Satu Mare, pe H. Robert, de 36 ani, din Satu Mare, în timp ce cobora din autoturismul marca Peugeot. Pe bancheta maşinii şi în portbagajul acestuia a fost identificată cantitatea de 20.000 de fire ţigări marca Jin Ling, cu timbru Duty Free. Susnumitul a declarat că ar fi cumpărat țigările de la persoane necunoscute, cu suma de 5.300 lei. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii asimilate contrabandei, faptă prev. şi ped. art. 270 alin. 3 din Legea 86/2006. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare şi instanței de judecată”, se arată în comunicatul de presă remis de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare.

Şi-a recunoscut fapta
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare au emis – în noaptea de joi spre vineri – un mandat de reținere pentru 24 de ore pe numele poliţistului de frontieră. Conform unor surse judiciare, pus în faţa unor probe temeinice, Otto Heghedus ar fi recunoscut că a achiziţionat ţigările de contrabandă de la un contrabandist.

ITPF îl cercetează în regim de urgenţă
Comanda Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei confirmă faptul că agentul şef Otto Hegedus este cercetat, acesta riscând destituirea dacă va fi găsit vinovat. “Cercetările sunt efectuate de către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Satu Mare şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare. Totuşi, în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră s-a declanşat o anchetă internă în regim de urgenţă. Dacă va fi găsit vinovat, acesta va risca destituirea din funcţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, Radu Lungu.

Premiat pentru incoruptibilitate
În luna iulie a anului 2013, un număr de 12 poliţişti de frontieră din judeţul Satu Mare printre care şi Otto Hegedus – au fost premiaţi pentru rezultatele deosebite în activitatea de combatere a traficului cu ţigări peste frontiera verde. Distincţia i-a fost acordată de către reprezentaţii Corpului Naţional al Poliţiştilor de Frontieră Satu Mare şi I.P.A.

ITPF recunoaşte fenomenul
Chestorul Liviu Bute – şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei – a recunoscut că majoritatea contrabandiştilor beneficiază de suport şi complicitate a unor foşti poliţişti de frontieră, majoritatea excluşi în urma unor examene de competenţă. „Ne confruntăm cu contrabanda, respectiv tranzitarea şi introducerea în zona de competenţă de către persoane fizice, cetăţeni români şi ucraineni, cu mijloace auto sau atelaje hipo, a ţigărilor de provenienţă ucraineană de calitate medie şi inferioară, în scopul comercializării ilicite a acestora şi depozitarea lor în imobile aflate în vecinătatea frontierei. Zboruri neautorizate peste frontiera de stat cu aparate de mici dimensiuni folosite pentru transportul ţigărilor. Contrabandiştii au mijloace de transport şi comunicaţii moderne, au antemergători şi observatori pe itinerare de deplasare ale patrulelor poliţiei de frontieră, respectiv cooptarea în activităţi ilicite ale unor foşti poliţişti de frontieră”, a spus şeful ITPF.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts