Poliţistul SĂTMĂREAN care a “ARESTAT” sistemul. Niciun poliţist nu va mai fi AVANSAT în GRAD 

grad

Agentul sătmărean Cosmin Andreica, reprezentantul Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), a reuşit să “aresteze” practicile din cadrul Ministerului de Interne, în urma unei decizii a judecătorilor Curţii Constituţionale, care au decis că avansăriile din ultimii patru ani în Poliția Română s-au făcut ilegal. Astfel, până la adoptarea unei legi, niciun polițist nu mai poate fi înaintat în grad sau numit în funcție.

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis în cursul zilei de marţi că procedura de evaluare a polițistilor prin ordin de ministru, așa cum este reglementată în Statutul Polițistului, din anul 2011, este neconstituţională.
Decizia CCR a fost luată după ce Cosmin Andreica, reprezentantul Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), a ridicat excepția de neconstiuționalitate prevăzută la articolul 26, alineatul 3 din Statutul Polițistului. Curtea a admis excepția cu majoritate de voturi și a precizat că evaluarea activităţii şi conduitei poliţistului – funcţionar public civil cu statut special – trebuie reglementată prin lege organică.
Mai mult, prin delegarea reglementării acestor aspecte importante ministrului de resort se încalcă Constituţia. În consecință, susțin reprezentanții SNAP, toate numirile din ultimii patru ani s-au făcut ilegal.

Efectele acestei decizii sunt stoparea avansărilor în grad și numirile în funcții, care au la bază o evaluare profesională. Acest lucru se va întâmpla, însă, după comunicarea motivației CCR și apariția în Monitorul Oficial.
În forma actuală a Statutului Polițistului, activitatea şi conduita poliţistului sunt evaluate o dată pe an, de către șefi, care le înaintează, mai departe, și sunt aprobate de ministru.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts