Porci din Ungaria, trecuţi ilegal în Româniatransport

Un transport ilegal de porci graşi din Ungaria a fost depistat, la sfârşitul săptămânii trecute, de inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare. Este vorba despre 13 animale despre care autorităţile sătmărene spun că au ajuns ilegal pe teritoriul judeţului Satu Mare.

Prin Vama Urziceni
Autovehicolul care transporta animalele a intrat în România, în noaptea de sâmbătă spre duminică, prin Vama Urziceni. Este vorba despre un autovehicol cu număr de Maramureş, iar proprietarii acestora nu au putut prezenta autorităţilor vamale documentele care să ateste provenienţa animalelor.

Reprezentanţii ANAF din Vama Urziceni i-au informat pe inspectorii DSVSA Satu Mare care au decis să confişte autovehicolul şi animalele. „Nu cunoaştem încă provenienţa acestor animale, motiv pentru care am decis, împreună cu poliţia, să ducem autovehicolul cu care erau transportaţi porcii într-un loc sigur. Împreună cu poliţia am demarat o anchetă pentru a elucida acest caz”, a precizat directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuţa.

Maramureşenii care transportau animalele au pretins că au cumpărat porcii de la o fermă din Ungaria, însă nu au putut preciza nici măcar localitatea. Nu este exclusă nici ipoteza că animalele ar fi fost furate.
Reprezentanţii DSVSA au anunţat Poliţia de Frontieră şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean, care au demarat câte o anchetă în acest caz.

Porcii vor fi sacrificaţi şi arşi
Necunoscând provenienţa animalelor, conducerea DSVSA a luat decizia de a sacrifica animalele. „Animalele vor fi sacrificate apoi vor fi distruse de o firmă de ecarisare autorizată”, a precizat Nicolae Dumuţa. Pierderea este destul de însemnată. În total, cei 13 porci au o greutate de 1.690 de kilograme, iar valoarea lor de piaţă este de circa 11.830 de lei.

Reprezentanţii DSVSA au afirmat că au mai fost şi alte încercări de a fi introduşi în ţară porci şi alte animale fără documente de provenienţă prin vămile Urziceni şi Petea, dar acestea au fost întoarse din drum încă din vamă, cazurile fiind preluate de autorităţile maghiare. În cazul transportului de sâmbătă noaptea acest lucru nu a fost posibil deoarece transportul intrase deja pe teritoriul României.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts