Proiectul „Fii activ pentru cariera ta”, implementat cu succes la Satu Mareactiv

Proiectul „Fii activ pentru cariera ta”, implementat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Maramureş s-a bucurat de un real succes. Din cei 300 de tineri care au reprezentat grupul ţintă a acestui proiect, din care 150 de elevi şi 150 de studenţi, 110 şi-au continuat studiile în timp ce alţi 100 şi-au găsit un loc de muncă. Realizările au fost prezentate ieri de managerul de proiect Olimpia Neagu, în cadrul conferinţei de închidere a proiectului, ce s-a desfăşurat la sediul Filialei Satu Mare a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.

Program integrat de activităţi
Proiectul a fost implementat în perioada 28 aprilie 2014 – 27 octombrie 2015 în judeţele Satu Mare, Maramureş şi Sălaj. Grupul ţintă al proiectului a fost alcătuit din 300 de tineri (150 de elevi şi 150 de studenţi) înmatriculaţi în sistemul de învăţământ românesc.

Potrivit celor afirmate de Olimpia Neagu, aceştia au beneficiat de un program integrat de activităţi cuprinzând orientare profesională şi consiliere vocaţională, bazate pe evaluarea intereselor, valorilor şi aptitudinilor identificate la fiecare individ în parte. Totodată, au fost elaborate planuri individuale de carieră, au fost organizate întâlniri pentru a fi cunoscute realităţile economice a regiunii, a profesiilor cerute pe piaţa muncii şi a avantajelor acestora, au fost organizate activităţi de dezvoltare a abilităţilor de prezentare şi dezvoltare personală, asistarea elevilor şi tranziţia de la şcoală la viaţa activă.

În urma participării la activităţile organizate în cadrul proiectului, un număr de 110 tineri din grupul ţintă şi-au continuat studiile, în timp ce 100 dintre aceştia şi-au găsit un loc de muncă.

Tineri receptivi
Tot cu această ocazie, managerul de proiect, Olimpia Neagu, a arătat că tinerii au fost deosebit de interesaţi de acest proiect. „Avem satisfacţia că tinerii s-au arătat foarte interesaţi să participe la acest proiect. Aceştia au fost receptivi faţă de demersul nostru pe care-l consideră de un real folos pentru cariera lor viitoare. Ne dorim să continuăm acest proiect şi pe viitor şi să extindem cât se poate grupul ţintă. De asemenea, vrem să extindem proiectul pentru întreaga regiune de nord-vest nu doar pentru cele trei judeţe”, a mai spus Olimpia Neagu.

Studii elaborate
Tot în cadrul acestui proiect au fost elaborate şapte studii cu privire la piaţa regională a muncii care ar putea reprezenta o bună bază de date pentru autorităţile din domeniu. „Caietul cu cele şapte studii va fi distribuit unităţilor şcolare, universităţilor dar şi autorităţilor în domeniu. Aceste studii sunt de mare ajutor pentru orientarea profesională a tinerilor mai ales că în prezent, în şcoli, nu există activităţi în domeniul orientării profesionale”, a mai spus Olimpia Neagu.

Proiect apreciat de autorităţi
La conferinţa de închidere a proiectului a fost prezent şi prefectul Eugeniu Avram care a apreciat rezultatele obţinute în urma implementării acestuia. „Orice proiect care vizează îmbunătăţirea pregătirii tinerilor este bine venit în judeţul nostru. Ne confruntăm cu o acută criză de personal calificat în judeţ şi tocmai de aceea susţinem implicarea tuturor factorilor pentru a-i ajuta pe tineri să-şi dezvolte calităţile profesionale şi să-şi găsească un loc de muncă potrivit pregătirii lor profesionale”, a mai afirmat prefectul Avram.

După prezentarea rezultatelor proiectului, în cadrul conferinţei de închidere, profesorul universitar a prezentat rezultatele studiului „Competenţe solicitate de angajatorii din judeţele Satu Mare, Maramureş şi Sălaj, iar lectorul universitar Simona Macarie a prezentat materialul „Interese, valori, atitudini şi motivaţii promovate în orientarea profesională”. De asemenea, managerul de proiect, Olimpia Neagu a prezentat materialul „Factori care influenţează decizia vocaţională”.

Proiectul „Fii activ pentru cariera ta” a avut un buget de 2,18 milioane de lei cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts