PSD e un partid curat, dar trebuie să scoatem în evidenţă onoarea, cinstea, demnitateapsd

Cei mai importanți lideri ai Partidului Social Democrat (PSD) din România, în frunte cu preşedintele Liviu Dragnea, s-au aflat ieri în capitala Țării Oașului, Negrești Oaș, unde au participat la ședința Comitetului Executiv Național al PSD. Alături de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost prezent în judeţul nostru secretarul general al PSD, Marian Neacşu, precum peste 40 de preşedinţi de organizaţii judeţene ale partidului. Cu această ocazie, de la Satu Mare s-a dat tonul unui nou mod de a face politică în România, fiind propuse în cadrul CExN un set de principii al viitorului Cod de conduită al PSD. Liderii social-democraţi vor adopta Codul de etică şi conduită peste trei săptămâni, în următoarea şedinţă CExN.

Schimbări istorice pentru PSD, propuse la Negreşti-Oaş
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că PSD este un partid curat, dar trebuie scoase în evidenţă caracteristici ca onoarea, cinstea, demnitatea şi un comportament corect, iar pentru aceasta trebuie adoptat Codul de conduită şi aplicat atunci când este cazul. Liviu Dragnea a precizat că acest cod cuprinde reguli de conduită şi comportament, dar creează şi posibilitatea aplicării unor sancţiuni, în condiţiile în care se încalcă aceste reguli sau în condiţiile în care unii dintre membrii PSD se găsesc într-o anumită situaţie penală generată de fapte de corupţie.

Întrebat câţi membri PSD ar putea intra sub incidenţa acestor măsuri, Dragnea a spus: “Eu cred că sunt foarte puţini, avem peste 450.000 de membri, aproape 500.000, deci partidul nu va avea de suferit, va rămâne un partid mare şi eu cred mult mai mare şi mai puternic”.

PSD, un partid curat
Liviu Dragnea a spus că PSD va fi un partid mai curat după aplicarea acestui cod. “PSD nu e murdar acum, PSD e un partid curat, dar trebuie să scoatem în evidenţă ceea ce ne caracterizează în general, şi anume onoarea, cinstea, demnitatea şi un comportament corect. Pentru aceasta trebuie să adoptăm acest cod şi să-l aplicăm cu rigoare atunci când e cazul”, a arătat Dragnea.

Codul, adoptat peste trei săptămâni
Preşedintele PSD s-a declarat “foarte mulţumit” de forma Codului discutată vineri, afirmând că acesta a fost primit “foarte bine” de către liderii partidului. Mai mult, au fost aduse şi propuneri de modificare şi “îmbunătăţire”, care vor fi dezbătute în următorul Comitet Executiv. Între timp, proiectul va fi discutat în interiorul organizaţiilor judeţene, care pot propune, la rândul lor, modificări, ce vor fi centralizate de secretariatul general al PSD.

Codul de etică şi conduită al PSD va fi adoptat în formă finală la următoarea şedinţă a CExN, care va avea loc în aproximativ trei săptămâni, fiind foarte probabil ca această şedinţă să se desfăşoare în Moldova.

Un nou preşedinte al Comisiei de etică
În şedinţa de la Negreşti-Oaş a fost ales şi preşedintele Comisiei Naţionale de Etică, Integritate şi Arbitraj, care se va ocupa cu aplicarea Codului. Acest for urmează să fie condus de către deputatul Florin Iordache.

Codul de conduită nu prevede sancţiuni diferenţiate pentru aceste noi elemente de integritate prevăzute în obligaţiile membrilor PSD, deciziile urmând a fi luate la nivel judeţean sau central de către instituţiile abilitate ale PSD. Astfel, sancţiunile ce pot fi aplicate sunt retragerea sprijinului politic, suspendarea din funcţia politică, suspendarea din calitatea de membru de partid şi excluderea din partid.

Deciziile se vor lua individual, în urma unei analize a Comisiei Judeţene de Etică, Integritate şi Arbitraj sau a Comisiei Naţionale de Etică, Integritate şi Arbitraj. Aceste comisii vor face propuneri către Biroul Permanent Judeţean al PSD sau către Biroul Permanent Naţional, care vor avea cuvântul final în aplicarea unei eventuale sancţiuni. Comisia judeţeană şi, respectiv, BPJ vor avea competenţe în cazul membrilor PSD fără funcţii în partid la nivel local. Comisia Naţională de Etică şi, respectiv, BPN al PSD vor avea competenţe în cazul membrilor cu funcţii de conducere la nivel judeţean.

Liderii PSD din conducerea naţională a partidului, respectiv membrii Biroului Permanent Naţional, vor putea fi sancţionaţi doar după o evaluare a Comisiei Naţionale de Etică, decizia finală aparţinând Comitetului Executiv Naţional.

Comisia Naţională de Etică, Integritate şi Arbitraj se poate autosesiza în cazul în care consideră că sancţiunile propuse de comisiile judeţene sunt necorespunzătoare sau nu au fost stabilite, deşi acest lucru se impunea.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts