În cadrul unui parteneriat dintre Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), Asociaţia „Chess Start”, Clubul Rotaract şi cluburile de şah din judeţul Satu Mare, în data de 17 octombrie, la Satu Mare va avea loc prima ediţie a evenimentului intitulat „Ziua Porţilor deschise pentru şah – Şahul ne uneşte”. Manifestearea se va desfăşura la Casa de Cultură a Sindicatelor. Programul acestei manifestări a fost prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă de la sediul IŞJ.
Scopul, promovarea şahului
Potrivit celor afirmate de reprezentantul Asociaţiei „Chess Start”, Hejja Botond, scopul acestui eveniment este de a populariza beneficiile practicării şahului la copii, şahul ca metodă didactică de predare, ca activitate sportivă şi recreativă, ca liant între generaţii, ca punte de legătură dintre diferite comunităţi culturale şi sociale.
În cadrul evenimentului, care se va desfăşura la Casa de Cultură a Sindicatelor, vor fi organizate mai multe activităţi de promovare a şahului printre care un concurs de desen pe această temă, un joc simultan de şah cu titlu demonstrativ, precum şi diferite jocuri şi exerciţii adiacente de promovare a şahului pentru copii. Totodată, vor mai avea loc prezentări şi expuneri despre beneficiile practicării şahului la copii, un concurs pe echipe pentru copii şi tineri jucători de performanţă şi un concurs individual pentru amatori.
Concursul de şah este organizat în cadrul Festivalului de Şah iniţiat de Fundaţia pentru şah Polgar Iudith.
Castelul şahului
Tot cu această ocazie, reprezentantul cluburilor de şah din judeţul Satu Mare, Roman Joszef, a arătat că, împreună cu marele şahist sătmărean, Cătălin Ardelean, la Satu Mare au fost puse bazele „Castelului şahului”. Prin acest proiect, încercăm să formăm o nouă generaţie de şahişti talentaţi la Satu Mare. Totodată, ne dorim şi susţinem predarea acestui sport în grădiniţele şi şcolile din judeţ”, a mai precizat Roman Joszef.
Program opţional de şah în grădiniţe
Inspectorul Şcolar pentru învăţământul preşcolar, Leontina Ghiţ, a arătat că în trei grădiniţe din judeţul Satu Mare funcţionează din acest an un program opţional de şah pentru preşcolari. „Circa 500 de copii de la Grădiniţa Dumbrava Minunată, Grădiniţa Mondiala şi Grădiniţa Ham Janos fac parte dintr-un program de dezvoltare a capacităţilor cognitive prin intermediul şahului. Acest program se desfăşoară având acordul părinţilor”, a precizat Leontina Ghiţ.
Făcând referire la evenimentul care se va desfăşura în data de 17 octombrie la Satu Mare, inspectorul şcolar a declarat că este binevenit acest concurs care va stimula interesul copiilor şi elevilor pentru şah.
În ziua festivalului de la Satu Mare, în Australia, Noua Zeelandă, Chile, Serbia, Statele Unite şi Ungaria se vor desfăşura, în acelaşi timp, diverse acţiuni de promovare a şahului. Susţinătorii evenimentului sunt Primăria Satu Mare şi Teatru de Nord.
Florin Dura