More

  Săptămâna prevenirii criminalităţii a ajuns la final

  politisti

  În perioada 28 septembrie-2 octombrie s-a desfăşurat ediţia a X-a, a campaniei naţionale “Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”.

  În acest an, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare a avut ca parteneri: Consiliul Judeţean Satu Mare, Primăria municipiului, reședință de județ, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Serviciul de probaţiune Satu Mare, Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Direcţia de Sănătate Publică, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

  Săptămână plină de activităţi
  Dacă zilele de luni şi marţi au fost dedicate celor mici pentru a preveni victimizarea lor şi a-i informa despre răspunderea penală a minorilor şi consecinţele comiterii de infracţiuni, ziua de miercuri a fost dedicată “Caravanei urbane de prevenire a furturilor”, în cadrul căreia locuitorii din cartierele municipiului Satu Mare au beneficiat, de la ofiţerii de prevenire şi poliţiştii de proximitate, de informaţii practice pentru siguranţa datelor personale şi a bunurilor (locuinţă, telefon mobil, autoturism, bicicletă), precum şi de recomandări pentru persoanele vârstnice. Nu au fost omise nici furturile din buzunare, astfel încât cetăţenii au aflat cum să nu devină victime ale hoţilor şi câteva moduri de operare ale acestora, fiindu-le distribuite ghiduri care cuprindeau aceste informaţii, materialele fiind asigurate de Consiliul Judeţean şi Primăria municipiului Satu Mare.
  La simpozionul organizat joi la Colegiul Naţional “Ioan Slavici” Satu Mare cu tema “Perspective privind traficul de persoane, consumul şi traficul de droguri şi criminalitatea informatică” au participat aproximativ 170 de elevi. Comisarul şef de poliţie Gheorghe Ungur din cadrul Centrului Regional Oradea al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane le-a prezentat tinerilor câteva cazuri reale de trafic de persoane, punând accent pe modul de racolare a victimelor şi pe profilul traficantului. Crina Ban, şefa Serviciului de Probaţiune – Tribunalul Satu Mare a vorbit despre tineri cu vârsta sub 18 ani care au fost condamnaţi pentru comiterea de infracţiuni şi despre motivele invocate de aceştia, cele mai multe fiind din curiozitate sau datorită anturajului. Despre riscurile consumului de droguri şi efectele nocive asupra tinerilor a discutat cu elevii subcomisarul de poliţie Camelia Iacob – coordonatoarea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare.

  Vinerea, dedicată siguranţei rutieră
  Ultima zi a “Săptămânii prevenirii criminalităţii” a fost dedicată “Siguranţei rutiere”. În prima parte a zilei, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, comisarul de poliţie Simona Săndulescu împreună cu poliţiştii rutieri au participat la o întâlnire cu elevii claselor a XI-a şi a XII-a la Colegiul Tehnic de Construcţii şi Telecomunicaţii “I. C. Brătianu” Satu Mare. Tema dezbătută a fost “Alcoolul şi urmările lui în traficul rutier”, ocazie cu care tinerii au vizionat videoclipuri în care erau prezentate accidente rutiere comise pe fondul consumului de alcool şi au testat ochelarii care simulează starea de ebrietate pentru a conştientiza efectele alcoolului asupra funcţiilor organismului. La finalul întâlnirii, elevii au primit brelocuri inscripţionate cu mesajul “00/00 alcool” şi pliante cu recomandări preventive. În cea de a doua parte a zilei, a avut loc o acţiune cu caracter preventiv-informativ în trafic, în cadrul căreia conducătorilor auto li s-au distribuit pliante cu mesaje referitoare la riscurile consumului de alcool la volan şi au putut testa ochelarii “de om beat”.
  Campania a reuşit să atingă principalele probleme, cu care se confruntă cetăţenii, acoperind o arie largă de genuri de infracţiuni, bucurându-se de aprecierea celor care au beneficiat de activităţile desfăşurate în cadrul acesteia.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE