Sătmărenii nu cred în poliţele de asigurareasigurari

Sătmărenii se consideră destul de intangibili de vicisitudinile vieţii, motiv pentru care nu consideră oportun să îşi încheie poliţe de asigurare.

Aşa se face că judeţul Satu Mare se plasează sub media naţională când vine vorba de numărul şi valoarea poliţelor de asigurări încheiate. Culmea, nici statul nu se înghesuie să îşi asigure angajaţii. De altfel, poliţiştii, pompierii, jandarmii sau militarii, angajaţi care lucrează în medii periculoase, nu beneficiază nici măcar de cele mai infime poliţe de asigurare. În aceste condiţii nu mai miră pe nimeni că cei care vor să îşi asigure spatele o fac pe propriul buzunar.

Sub media naţională
Sătmărenii nu se înghesuie să îşi asigure viaţa, sănătatea, familia, sau orice lucru din lumea asta care poate fi asigurat. Iar statisticile vorbesc de la sine. De altfel, Satu Mare se află sub media naţională când vine vorba despre poliţele încheiate de asiguratori. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, la nivelul judeţului Satu Mare au fost înregistrate un total al primelor brute subscrise de 132,7 milioane de lei, mai mic faţă de judeţul Bihor – 164,3 milioane lei, care ocupă, de altfel, şi prima poziţie în regiunea de nord-vest a ţării. Din acest total, la Satu Mare 62 de milioane de lei au fost plătite pentru asigurări de viaţă, respectiv 70,7 milioane pentru asigurări generale. Astfel, asigurările de viaţă reprezintă 46,7% din totalul poliţelor încheiate, în timp ce 53,3% reprezintă poliţele încheiate pentru asigurări generale.

Statul nu îşi asigură angajaţii
Pompierii, poliţiştii, jandarmii şi alte categorii de angajaţi care lucrează în medii periculoase şi care vor să îşi asigure viaţa îşi rup din lefurile şi aşa mici ca să-şi încheie poliţe de asigurare. Şi asta pentru că statul nu le oferă nici măcar cea mai ieftină asigurare de viaţă. aşa se face că brokerii de asigurări văd rar la uşa lor pompieri, jandarmi şi soldaţi care vor să încheie o poliţă de viaţă. “Cred că abia 10 la sută din asigurările pe care le facem sunt încheiate de aceştia. Cea mai ieftină poliţă costă 100 de lei pe lună, la un salariu de 2.200 de lei“, a spus un agent de asigurări din Satu Mare. Cei care se gândesc la familiile lor nu aşteaptă inevitabilul şi îşi încheie poliţe de asigurare. “Au fost destule cazuri în care am fost puşi, atât eu cât şi colegii mei, în situaţii limită. De aceea mi-am spus că e mai bine să îmi asigur viitorul familiei”, a precizat un pompier sub protecţia anonimatului. Bărbatul plăteşte 100 de lei pe lună, din venitul de 2.200 de lei, pentru o poliţă valabilă cinci ani.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts