Sătmărenii se clasează pe locul al treilea într-un top naţional privind promovarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere încă de la prima încercare. Sătmărenii sunt depăşiţi doar de către brăileni şi de către nemţeni. Totuşi, o firmă care deţine şi o şcoală de şoferi din Satu Mare este lider naţional incontestabil în ceea ce priveşte profitul obţinut din această activitate.
Sătmărenii, lideri la profitul din instruire auto
Potrivit bilanţurilor financiare depuse la Ministerul Finanţelor, având ca activitate principală domeniul şcoli de conducere, cifra de afaceri a firmei Auto Reflex SRL a crescut de la 3,4 milioane lei în cursul anului 2013 la 4,8 milioane lei în anul 2014, înregistrându-se o creştere evidentă, respectiv în procent de 41,2%. Şi asta cu doar 19 instructori. Succesul se poate explica şi prin rata relativ mare de promovare la primul examen auto. Mai exact, 46% din cursanţii şcolii în cauză îşi obţin permisul de conducere după prima încercare.
Pe locul al doilea după cifra de afaceri se situează o firmă din Bucureşti – Teo Consult Auto – ale căror încasări în 2013 au fost de 2,9 milioane lei, crescând la 3,7 milioane lei în 2014. Şi asta cu 57 de instructori, de trei ori mai mult decât societatea sătmăreană. De asemenea, şi rata de promovare a examenului de la prima încercare este mai mică, respectiv de 35,7%.
Pe locul trei la promovabilitate
Potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Stăpân de Volan Company din Brăila se poate lăuda că are un procent mai bun de obţinere al permisului auto de către cursanţi încă de la prima încercare decât firma sătmăreană. Concret, au un procentaj de 49,12% – beneficiind de un număr de 18 instructori auto. Totuşi, cifra de afaceri este net inferioară firmei similare din Satu Mare, având doar 700.000 de lei.
Cel mai bun procent privind promovabilitatea examenului pentru obţinerea permisului de conducere se întregistrează în judeţul Neamţ, de către firma Dialiv Serv care – cu ajutorul a 20 de instructori auto – a obţinut un procent de 50,6% a ratei de succes la primul examen.
O companie înfiinţată în 1994
Compania a fost înfiinţată în anul 1994 de Gheorghe Mocanu, ca şcoală de şoferi, însă, în prezent, cei mai mulţi bani care intră în conturile Auto Reflex vin din transportul de persoane efectuat doar în judeţul Satu Mare. „Am început cu şcoala de şoferi, pe care m-am bazat până în 1997. Am decis că este cazul să am şi o altă linie de business pentru că am constatat că o şcoală de şoferi nu este chiar profitabilă, mai ales în contextul în care preţurile pentru cursuri sunt destul de mici. Acum, pentru mine, şcoala de şoferi nu reprezintă nici 10% din întregul business, dar a fost o bază bună pentru a continua cu transportul de persoane, deja aveam flotă“, a spus Gheorghe Mocanu pentru Ziarul Financiar.
Preţul pe care cursanţii îl plătesc pentru orele de şofat este de 1.300 de lei pentru 30 de ore (pentru categoriile A şi B, a doua fiind cea mai „căutată“). Şcolile au, în general, propriii instructori auto, angajaţi cu contract de muncă, dar şi colaboratori, în special pentru partea de teorie.
Ciprian Bâtea