Se zvoneşte prin ziare…  • Pe fondul controverselor privind softul care trişează la emisiile de noxe, în România automobilele marca Volkswagen, Audi, Skoda şi Seat din grupa afectată se vor ieftini la mâna a doua. Practic posesorii acestora se vor vedea nevoiţi să îşi reducă pretenţiile cu 5-10% pentru a putea vinde autoturismele în cauză.
  • Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a afirmat că ţinta de adoptare a monedei europene în 2019 nu mai este fezabilă, întrucât România ar fi trebuit să intre în anticamera zonei euro, printr-o foaie de parcurs agreată la nivel naţional, cel mai târziu în iunie 2016. „Tehnic, nu mai este posibil, chiar dacă am dori politic”, a precizat Isărescu.
  • l Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va acorda un ajutor rambursabil de 150 de milioane de euro Republicii Moldova, fără de care ţara vecină poate să ajungă în situaţia ca forţele pro-ruse să pună din nou stăpânire pe ea, ca acum 70 de ani. Premierul a mai susţinut că a prezentat acordul financiar preşedintelui Klaus Iohannis.
  • Soldul total de investiţii străine directe în România, cumulat până la sfârşitul anului trecut a fost de 60,19 miliarde de euro. Banii au fost alocaţi cu preponderenţă în Bucureşti, Ilfov şi în regiunile cu infrastructură dezvoltată. Precizarea rezultă dintr-un studiu realizat de Banca Naţională şi Institutul Naţional de Statistică.
  • Potrivit unui studiu IRES, 38% dintre românii care au răspuns sondajului ar fi dispuşi să meargă la muncă în străinătate. Dintre cei care ar pleca, 30% ar pleca din ţară şi pentru un salariu de sub 1000 de euro, 25% speră la venituri până în 1500 de euro, iar 10% visează să câştige peste 3000 de euro. Studiul mai arată că dorul de casă este motivul pentru care au revenit în ţară aproape jumătate (49%) din cei plecaţi. Alţi 7% s-au întors pentru că şi-au pierdut locul de muncă, iar 6% nu au reuşit să se adapteze.
  • Studenţii cu bursă la Medicină ar putea fi obligaţi să semneze contract prin care se obligă să nu plece în străinătate în timpul licenţei sau în timpul rezidenţiatului. Măsura ar putea fi luată pentru a opri exodul medicilor. Nu este totuşi vorba despre studenţii medicinişti cu burse de merit, ci doar despre cei cu burse de studiu. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Nicoale Bănicioiu.

Voicu D.Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts