Serviciul 113 este funcţional şi la Satu Maresistem

Serviciul de urgenţă 113, destinat persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire, este funcţional şi în judeţul Satu Mare. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei întâlniri cu presa, de prefectul Eugeniu Avram, cel care, în urmă cu câteva luni, a făcut demersurile necesare la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Prefectul a mai arătat că a luat legătura cu Filiala Satu Mare a Asociaţiei Naţionale a Surzilor, însă de aici i s-a transmis că există o bază de date cu cei care au astfel de deficienţe, însă aceasta nu este completă. “Persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire vor putea apela acest serviciu de urgenţă doar dacă vor fi înscrişi în cadrul Asociaţiei Naţionale a Surzilor. Am transmis o circulară tuturor primăriilor din judeţ prin care am solicitat ca, prin intermediul asistenţilor sociali, să fie informate toate persoanele din grupul ţintă. Acestea sunt aşteptate în fiecare zi de joi, între orele 10.00 şi 14.00, la sediul Filialei Satu Mare a asociaţiei unde se pot înscrie şi unde vor fi instruiţi cum să folosească acest serviciu”, a precizat prefectul Avram.

Serviciul de Telecomunicații Speciale precizează că în cazul în care o persoană cu dizabilități are o urgență aceasta trebuie să sune la 112, unde va răspunde un operator, dar nu va iniția un dialog cu aceasta, deoarece va fi identificată automat de sistem ca fiind o persoană cu dizabilități de auz și/ sau vorbire. Ulterior, persoana respectivă va primi un SMS cu textul: “Trimiteți SMS la 113 cu urgența și adresa incidentului”, la care va răspunde printr-un SMS la numărul 113, descriind scurt urgența și indicând cu exactitate adresa, inclusiv județul. După transmiterea SMS-ului, STS spune că este posibil ca persoana cu dizabilități să mai primească mesaje din partea operatorului 112 cu întrebări suplimentare, acesta urmând să transmită datele agențiilor de intervenție.

STS atrage atenția că apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 constituie contravenție, faptele fiind sancționate cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts