Spitalul din Turţ, readus la viaţăspital1

După ce mai bine de 20 de ani Spitalul din Turţ a zăcut în paragină, acum a fost readus pur şi simplu la viaţă. Prin intermediul unui proiect, Asociaţia ASSOC, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Turţ, a amenajat acest spital, iar aici îşi desfăşoară activitatea trei structuri de economie socială, care au fost lansate ieri într-un cadru festiv.

Fostul spital, reabilitat
În cadrul proiectului, clădirea fostului spital din Turţ a fost reabilitată în întregime. Alături de reprezentanţii Asociaţiei ASSOC, de primarul comunei Turţ, Ioan Ciupac, lucrările realizate în cadrul fostului spital au fost vizitate şi de deputatul Octavian Petric, de prefectul Eugeniu Avram, dar şi de o parte dintre cetăţenii comunei.

Pe parcursul festivităţii, preşedintele Asociaţiei, Florentin Sălăjan, a prezentat fiecare investiţie, punctând şi locurile în care îşi vor desfăşura activitatea cele trei structuri de economie socială. “Primăria Turţ nu a fost un parteneriat direct în acest proiect. Dar câte a făcut primarul Ioan Ciupac pentru finalizarea acestui proiect nu ar fi făcut niciun beneficiar direct. Pentru asta, primarul Ciupac merită toate felicitările”, a precizat Florentin Sălăjan.

Proiect prezentat într-un cadru festiv
După ce a fost vizitată clădirea reabilitată, a avut loc festivitatea de deschidere a celor trei structuri de economie socială care-şi desfăşoară activitatea în clădirea fostului Spital din Turţ. Primul care a luat cuvântul a fost primarul Ioan Ciupac, care şi-a exprimat speranţa că acest proiect va prinde viaţă şi îşi va îndeplini toate atribuţiile pentru care a fost conceput. “A fost un moment foarte aşteptat de către toţi turţenii şi de toţi oşenii. Acum, practic, clădirea fostului spital din Turţ a fost readusă la viaţă după ce mai bine de 20 de ani a stat în paragină”, a mai spus Ciupac, care a mulţumit reprezentanţilor Asociaţie ASSOC dar şi consilierilor locali.

În continuare, deputatul Octavian Petric i-a felicitat pe cei care au dus la bun sfârşit acest proiect şi şi-a exprimat mâhnirea că nu a putut fi implementat un proiect asemnănător şi în zona Codrului. “Regret că acest proiect nu a putut fi realizat şi în zona Codrului, dar nu vom renunţa. Sperăm că vom reuşi şi acolo”, a mai spus deputatul Octavian Petric.

Prefectul Eugeniu Avram a arătat că proiectul implementat la Turţ este spre binele cetăţenilor din toată Ţara Oaşului şi a solicitat reprezentanţilor ASSOC să implementeze astfel de proiecte şi în alte zone din judeţ, oferindu-şi sprijinul său, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu.

spital2

Preşedintele ASSOC, Florentin Sălăjan i-a oferit primarului Ioan Ciupac o diplomă de onoare din partea asociaţiei, fiind prima de acest gen acordată unei persoane din afara entităţii.

Centru de îngrijire a vârstnicilor
După implementarea proiectului, în cadrul spitalului va funcţiona Centrul rezidenţial “Viavalis” Oaş, în cadrul căruia cele 24 de saloane ale spitalului au fost transformate într-un centru de îngrijire a celor vârstnici, oferindu-li-se bătrâneţi liniştite. În aceeaşi locaţie va funcţiona şi un serviciu de îngrijiri medicale a vârstnicilor la domiciliu, un program autorizat furnizat de Asociaţia “Sănătate şi Solidaritate”.

Tot aici, a fost înfiinţată o firmă de catering numită “Carul cu bunătăţi” care va oferi servicii de specialitate atât pentru evenimente cât şi pentru diferite instituţii sau firme. În urmă cu circa două săptămâni, tot la Turţ a fost inaugurat şi un centru de meditaţii pentru elevii din comună şi din toată Ţara Oaşului.

Valoarea totală a investiţiilor realizate la Turţ în cadrul proiectului derulat de ASSOC se ridică la 2,9 milioane de lei. De asemenea, au fost create şi 22 de noi locuri de muncă. Structurile de economie socială vor fi funcţionale chiar de azi.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts