Suspecţi de scarlatină la Şcoala “Grigore Moisil”scarla1

Trei elevi de la Şcoala Gimnazială “Grigore Moisil” din Satu Mare sunt suspecţi de scarlatină. Părinţii celor trei, un elev din clasa pregătitoare, unul din clasa I şi unul din clasa a III-a, s-au prezentat la conducerea şcolii afirmând că au ferma convingere că odraslele lor sunt bolnave de scarlatină. După ce medicii de familie au pus diagnosticul la prima vedere, cei trei copii au fost internaţi la Secţia Boli Infecţioase unde se află şi în prezent.

Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare a demarat o anchetă în acest caz, urmând să se stabilească dacă este vorba de un focar de scarlatină la această şcoală şi dacă sunt mai mulţi copii infectaţi, însă conducerea instituţiei a dat asigurări că situaţia este sub control.

Conducerea aşteaptă încă analizele de laborator. ”Deocamdată se pare că nu se confirmă că ar fi vorba de scarlatină, dar vom aștepta ca DSP să ne comunice rezultatele analizelor. Luni au fost verificați și ceilalți copii din școală, dar nu a mai apărut niciun caz suspect”, a spus directorul Școlii ”Grigore Moisil”, Claudiu Mondici.

Scarlatina este o boală cu spitalizare obligatorie şi declarare nominală din cauza complicaţiilor redutabile care pot apărea dacă nu e tratată corect – cum ar fi reumatismul articular acut. Copilul trebuie urmărit de medicul specialist, iar tratamentul se face cu Penicillină „G“ injectabilă, timp de 6 zile, iar în a 7-a zi se face o primă doză de Moldamin. După aceasta copilul poate fi externat şi continuă cu încă trei doze de Moldamin: la interval de 7 zile, se repetă câte o doză de Moldamin, trei săptămâni la rând.

Scarlatina se transmite pe cale aeriană, de la bolnavi sau de la purtătorii fără simptome la copiii sănătoşi.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts