Ţara Codrului a intrat în atenţia Guvernuluipetric

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Rovana Plumb, şi ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, au vizitat ieri Ţara Codrului. Cel mai important angajament îl reprezintă susţinerea unei investiţii considerate vitale pentru zonă, respectiv construirea unui pod peste râul Someş, care să lege localităţile Seini şi Pomi şi, implicit, judeţele Satu Mare şi Maramureş. Totodată, foştii angajaţi ai fabricii de sticlă de la Poiana Codrului au primit veşti foarte bune cu privire la modificarea legislaţiei, astfel încât să îşi primească drepturile băneşti cuvenite pentru anii munciţi în condiţii speciale.

Un pod vital pentru două judeţe
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Rovana Plumb, şi ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, alături de deputatul Octavian Petric, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, şi primarul oraşului Seini, Gabriela Florica Tulbure, au vizitat ieri punctul de trecere cu bacul al Someşului dintre Seini şi Pomi. După ce au constatat situaţia nefericită de la faţa locului, cei doi miniştri au precizat că vor promova proiectul privind construirea unui pod peste râul Someş, care să lege judeţele Maramureş şi Satu Mare. Ministrul Marius Nica a spus că se va promova proiectul la nivelul Ministerului Transporturilor pentru a se obţine fonduri, în condiţiile în care prin fondurile europene se vor finanţa doar proiectele foarte mari de infrastructură. “Ţara Codrului este o zonă foarte frumoasă, care are nevoie şi de investiţii. Personal, ca şi ministru, ca şi reprezentant al Guvernului Ponta în judeţ, pentru această zonă mi-am asumat construcţia podului peste Someş, de la Seini. Sursa de finanţare nu poate fi în acest moment pe fonduri europene, fiindcă în perioada 2014 – 2020 se prevede pe parte de investiţii lucrări de infrastructură mari”, a spus Marius Nica.

Reparaţii financiare pentru pensionari
Ministrul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale, Rovana Plumb, însoţită de către directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Satu Mare, Eugenia Sabou, şi de către directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare, Simona Derşidan, s-au întâlnit cu foştii angajaţi ai fabricii de sticlă de la Poiana Codrului. Aceştia s-au plâns de faptul că în urma unor modificări legislative nefericite – efectuate de către fostul Guvern Boc – au ajuns să le fie tăiate anumite drepturi. Rovana Plumb le-a spus acestora că deja se lucrează la corectarea acestor prevederi legale. “Problemele pe care le-au ridicat cetăţenii sunt probleme reale. Iar după cum i-am obişnuit, Guvernul Ponta de fiecare dată când a întâlnit în realitate problemele legate de discriminare, de încălcarea unor drepturi, întotdeauna a aplicat corecţia. Iar aici, la Poiana Codrului, în ceea ce-i priveşte pe cei care au lucrat în condiţiile speciale de muncă, le-am spus că am modificat la cererea asociaţiilor de pensionari articolul 169 (din Legea 263/2010 – n.red.) care prevede încadrarea în grupele I şi II de muncă, astfel încât să putem aplica unele corecţii. În momentul de faţă Ministerul Muncii lucrează la normele metodologice, care vor fi gata până în data de 10 decembrie. După care vom face simulări pe dosarele persoanelor care se află în situaţiile respective astfel încât dacă va mai fi nevoie de o corecţie, împreună cu colegii noştri din Parlament le vom face”, a spus Rovana Plumb, care a ţinut să remarce activitatea directorului Eugenia Sabou, care a efectuat mai multe şedinţe de audienţe în zonă, reuşind să ofere un sprijin efectiv pensionarilor. Situaţia confirmată şi de către zecile de pensionari prezenţi la întâlnirea cu cei doi miniştri.

Un deputat dedicat Ţării Codrului
Deputatul PSD Octavian Petric – un fiu al Ţării Codrului s- a declarat extrem de mulţumit in urma vizitei efectuate .Mai mult, se pare că ministrul Fondurilor Europene se va afla în primăvară din nou în Ţara Codrului, urmând să se dea -într-un cadru festiv – ordinul de începere al lucrărilor la podul peste Someş dintre Seini şi Pomi. “Este o onoare atât pentru mine, cât şi pentru cetăţenii din zona Codrului că au avut plăcerea de a avea în mijlocul lor doi miniştri. Au fost aduse în atenţia celor doi miniştri probleme, dar nu unele care nu pot fi rezolvate. Sperăm ca toate problemele ridicate în această vizită să îşi găsească şi rezolvarea. În primul rând, îmi doresc să realizăm acea investiţie, respectiv podul peste Someş, care leagă două judeţe: Maramureş şi Satu Mare”, a spus Octavian Petric.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts