Tradiţii păstrate cu greuÎn ciuda eforturilor autorităţilor judeţene, obiceiurile şi tradiţiile populare sunt tot mai greu păstrate în judeţ. Sunt organizate o serie de concursuri şi festivaluri populare, pentru toate naţionalităţile conlocuitoare, unele având caracter judeţean, altele caracter regional. Putem aminti aici Festivalul Naţionalităţilor de la Bogdand, Festivalul Oţeloaia, Sâmbra Oilor, dar şi altele de anvergură mai mică, cum ar fi Şezătoarea de la Negreşti-Oaş.

Eforturile făcute de autorităţile judeţene au fost apreciate şi de ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, prezent ieri la Satu Mare. Acesta a afirmat că judeţul nostru are un caracter aparte, unde se întâlnesc şi convieţuiesc mai multe culturi şi a evidenţiat faptul că autorităţile locale şi cele judeţene susţin instituţiile de cultură cum sunt Filarmonica sau Teatrul. Fiind un judeţ multietnic, Satu Mare are o bogăţie culturală demnă de invidiat, cum puţine judeţe au.

Totodată, vizitând Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti-Oaş, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a arătat foarte încântat de cele văzute nu numai aici ci şi în întreaga zonă a Oaşului. Acesta le-a transmis tinerilor din zonă să păstreze atât tradiţiile, cât şi meşteşugurile pentru că în felul acesta este păstrată şi identitatea culturală a românilor.

Încet, încet, însă, tradiţiile culturale sunt înlocuite de modernitate. Chiar dacă în zona Oaşului mai sunt păstrate câteva dintre elementele arhaice ale unei nunţi, modernitatea şi-a băgat şi aici coada, astfel că, în prezent, căruţa mirilor a fost înlocuită cu maşini de lux. Melodiile populare au fost înlocuite de tinerii din ziua de azi cu manele sau, în cel mai bun caz cu melodii pop sau rock. Nici casele nu se mai construiesc după vechea metodă. Obiceiurile populare din preajma sărbătorilor de peste an se sting, unul după altul, tot mai puţini sătmăreni, şi de obicei de vârsta a treia, mai respectându-le în prezent.

În aceste condiţii, trebuie luate măsuri substanţiale dacă vrem, aşa după cum a spus Dragnea, să ne păstrăm identitatea culturală. Altfel, vom fi înghiţiţi de marele amalgam cultural al Europei.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts