Traficul şi accidenteleNumărul accidentelor produse în judeţul Satu Mare în ultima perioadă a crescut iar acest lucru se poate observa cu ochiul liber. În condiţiile în care infrastructura rutieră din judeţul Satu Mare a rămas, în principiu, aceeaşi, parcul auto creşte lunar, în medie, cu 500 de autovehicule. Astfel că nu trebuie să ne mai mire faptul că, practic, nu este zi fără să se producă cel puţin două-trei accidente, unele dintre ele soldate cu răniţi grav sau chiar persoane decedate.

Doar în prima jumătate a acestui an, parcul auto din judeţul Satu Mare a crescut cu peste 2.200 de autovehicule, de la 108.354 la finele lunii decembrie 2014, la 110.577 la 31 iunie 2015. Marea lor majoritate, peste 84.500, sunt autoturisme, circa 11.870 sunt autoutilitare, iar restul reprezintă alte autovehicule. Tot în primele cinci luni ale acestui an au fost înmatriculate în judeţ 5.189 de autovehicule, au fost radiate 2.955 şi au fost emise 3.332 de autorizaţii provizorii de circulaţie.

Dacă se face un raport între populaţia judeţului Satu Mare, de circa 340.000 de locuitori, şi numărul de autovehicule, se poate lesne constata că unul din trei sătmăreni are maşină. Dacă scădem din populaţia totală a judeţului circa 60.000 de tineri care nu au împlinit încă vârstă de 18 ani şi alţi circa 60.000 care au vârsta de peste 65 de ani, se ajunge la un raport de o maşină la doi sătmăreni.

Asta explică de ce se circulă atât de greu, mai ales în oraşe, dar şi pe celelalte drumuri din judeţ. Şoferii nu mai au răbdare, încalcă frecvent regulile de circulaţie ajungându-se la producerea accidentelor, unele cu urmări foarte grave şi cu pierderi de vieţi omeneşti.

Din câte se pare, multitudinea de amenzi aplicate de poliţiştii rutieri nu reuşesc să-i potolească pe vitezomani sau teribilişti. Şoferii sătmăreni, dar şi ceilalţi participanţi la trafic, vor trebui să înveţe să fie mai calmi, mai îngăduitori, mai atenţi. Când acest lucru se va realiza, cu siguranţă că şi numărul evenimentelor rutiere va scădea, iar traficul nu numai că va deveni mai aeristit, dar şi mai sigur pentru participanţi.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts