Undă verde pentru construirea parcărilor la Satu Marecl

Studiile de fezabilitate pentru construirea parcărilor în 23 de locaţii din cartierele Micro 17, Carpaţi I şi Carpaţi II au fost aprobate ieri de consilierii locali sătmăreni însă nu înainte ca reprezentanţii UDMR să facă câteva precizări. Tot ieri s-a decis menţinerea bonificaţiilor la plata impozitelor locale, iar Clubului Sportiv Municipal i s-a alocat o sumă de bani pentru plata datoriilor.

Studii de fezabilitate aprobate
Primul punct de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului Local Satu Mare a stârnit şi primele discuţii mai aprinse. Este vorba despre proiectul de hotărâre privind aprobarea studiilor de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici la obiectivele de investiţii de construire parcări în cartierele Micro 17, Carpaţi I şi Carpaţi II. Consilierul local Janos Nics a arătat că va vota acest proiect de hotărâre dar are unele întrebări la care încă mai aşteaptă răspuns, adăugând că executivul nu are o strategie clară în ceea ce priveşte aceste obiective. De asemenea, şi-a mai exprimat nemulţumirea de ce sunt cuprinse în acest proiect doar 23 din cele 53 de locaţii.

În cele din urmă, consilierii locali au votat acest punct de pe ordinea de zi. Lucrările proiectate la obiectivele de investiţii de construire parcări în cartierele Micro 17, Carpaţi 1, Carpaţi 2, vor cuprinde modernizarea carosabilului prin realizarea unei structuri cu îmbrăcăminte asfaltică în două straturi, inclusiv refacerea fundaţiei, unde este cazul, precum şi bordurare. Standardul de cost pentru obiective de investiţii, lucrări de drumuri judeţene prin refacerea structurii rutiere, finanţate din fonduri publice, este stabilit la valoarea de 232,98 lei/mp (adică 1.397.894 lei/km drum cu o lăţime de 6 m, respectiv 6000 mp).

Rămân bonificaţiile la impozit
Tot în cadrul şedinţei de ieri, consilierii au fost de acord şi cu menţinerea bonificaţiilor de 10% pentru cei care-şi plătesc impozitelele locale până la data de 31 martie. “În cazul contribuabililor, persoane fizice, pentru plata cu anticipaţie până la data de 31 martie a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren şi a impozitului pe mijloacele de transport, se acordă o bonificaţie în cuantum de 10%. În cazul contribuabililor persoane juridice, pentru plata cu anticipaţie până la data de 31 martie a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren şi a impozitului pe mijloacele de transport, se acordă o bonificaţie în cuantum de 10%”, se arată în expunerea de motive.

Nivelul impozitelor se află în deplin acord cu actele normative prin care au fost instituite impozite şi taxe locale şi Hotărârile Consiliului Local al Municipiului Satu Mare, astfel că acestea rămân la acelaşi nivel.

Gură de oxigen pentru CSM
De asemenea, Clubului Sportiv Municipal i s-a alocat, de către Consiliul Local Satu Mare, suma de 600 de mii de lei, bani cu care vor fi acoperite jumătate din datoriile acestui club, care se cifrează la 1,2 milioane de lei.

Reprezentanţii UDMR din Consiliul Local care au luat cuvântul nu şi-au putut explica cum CSM Satu Mare a cheltuit în acest an circa 4 milioane de lei şi fără niciun rezultat notabil în plan sportiv. Consilierii locali îşi doresc, însă, să achite toate cheltuielile acestui club până la finele anului, iar de la 1 ianuarie 2016 să se pornească de la “zero”, însă pe baze mai solide. Totodată, consilierii au decis că sunt suficienţi cinci membri în Consiliul Director al Clubului, nu nouă, aşa cum era propus iniţial.

În total, şedinţa de ieri a Consiliului Local a avut 30 de puncte pe ordinea de zi.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts