More

    Unul din patru sătmăreni suferă de boli psihiatrice

    psihiatrie

    Din păcate, incidenţa bolilor psihiatrice este în continuă creştere atât la nivel internaţional şi naţional, cât şi la nivelul judeţului Satu Mare. Conform celor afirmate de şeful Secţiei de Psihiatrie Cronică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Laura Cizmaş, unul din patru sătmăreni suferă de astfel de boli.

    Peste 80 de mii de sătmăreni afectaţi
    Incidenţa bolilor de natură psihiatrică, în special depresia şi anxietatea, se află într-un trend ascendent în judeţul Satu Mare. Şeful Secţiei de Psihiatrie Cronică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Laura Cizmaş, a afirmat că, unul din patru sătmăreni suferă de astfel de afecţiuni. Asta înseamnă că peste 80.000 de sătmăreni sunt afectaţi, într-o formă sau alta, de bolile psihiatrice. “Dispunem de o secţie cu 60 de paturi care sunt ocupate tot timpul. Pacienţii stau internaţi între 30 şi 60 de zile şi încercăm să organizăm o serie de activităţi prin intermediul cărora să relaţioneze cu terapeutul şi cu ceilalţi pacienţi pentru ameliorarea bolii”, a precizat Laura Cizmaş.

    Aceste boli sunt datorate stresului zilnic precum şi modului de viaţă nesănătos. “Sunt consecinţele adversităţilor şi a traumelor de zi cu zi, care duc la creşterea numărului de depresii şi axientate. Pacienţii trebuie recuperaţi prin diverse activităţi”, a mai spus şeful Secţiei de Psihiatrie Acută.

    Bolnavi încă de mici
    Mai grav este faptul că şi cei mici suferă de astfel de tulburări. Conform celor spuse de medicul de Psihiatrie Infantilă, Dallian Kristian, în multe dintre grădiniţele sătmărene copii care au un comportament mai ieşit din comun sunt stigmatizaţi şi marginalizaţi chiar de cei care ar trebui să-i ajute să revină în rândurile celorlalţi copii, adică de personalul acestor unităţi. “Mulţi copii care au astfel de probleme sunt marginalizaţi încă de la grădiniţă. Chiar şi personalul de aici are o atitudine de respingere faţă de aceşti copii”, a mai spus medical psihiatru.

    Sărbătoare de Ziua Bolilor Mintale
    Pentru a marca Ziua Bolilor Mintale, ieri, în cadrul Secţiei de Psihiatrie Cronică a fost organizat un eveniment deosebit care s-a transformat într-o adevărată sărbătoare. La nivelul judeţului Satu Mare a fost elaborat un amplu program de terapie prin artă pentru suferinzii acestor boli care, conform celor spuse de specialişti, a dat roade. Pacienţii internaţi la această secţie au realizat o serie de produse care, mai apoi, au putut fi cumpărate de către cei ce au participat la eveniment.

    Managerul Spitalului Judeţean, Marcela Papici a arătat că s-a dorit marcarea într-un mod plăcut a acestei zile, iar evenimentul s-a transformat într-o zi de sărbătoare. Directorul medical, Paula Mare, a felicitat întreaga echipă de la Secţia de Psihiatrie Cronică pentru efortul depus prin care au dovedit pacienţilor internaţi că sunt oameni la fel ca ceilalţi. “Este o perspectivă modernă a Spitalului Judeţean în privinţa pacientului cu afecţiuni psihiatrice şi care ne arată faptul că ne putemk alinia standardelor din spitalele din Uniunea Europeană”, a mai spus Paula Mare.

    Tot cu această ocazie, a fost lansat şi primul număr al revistei Asprosan, revistă destinată beneficiarilor serviciilor de sănătate mintală.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE