More

  Viaţă nouă pentru o clădire veche

  popular

  Clădirea fostului Cinema Popular se va umple de viață. Complet reabilitat, imobilul care odată fusese chiar și sală pentru jocurile de noroc, va primi o întrebuințare mai nobilă. Aici, tinerii care ies din sistemul de protecție al statului, dar și cei care doresc să învețe o meserie, vor putea participa la cursuri de formare în cadrul unor ateliere meșteșugărești.

  Nu bine se va finaliza reabilitarea fostului Cinematograf Popular că inițiatorii proiectului au deja stabilită și utilitatea clădirii. Aici vor fi înființate mai multe ateliere meșteșugărești. “Există deja un angajament semnat de 13 agenți economici interesați de a amenaja în incinta clădirii ateliere meșteșugărești. Este vorba de ateliere în care se vor putea învăța meserii precum pantofar, croitor sau specialiști în prelucrarea lemnului”, a declarat Elisabeta Bekessy, director al Agenției pentru Protecția Mediului.

  Pe lângă partea economică, proiectul are și o puternică latură socială. La aceste ateliere vor putea învăța o meserie tinerii care ies din sistemul de protecție al statului. De multe ori, copiii crescuți în centrele de plasament ies la 18 ani de sub tutela statului, dar nu au nicio calificare și niciun loc de muncă. Proiectul vine chiar în sprijinul acestora. “Dorim să îi luăm pe aceștia sub aripa noastră. Aici ei vor putea învăța o meserie și, de ce nu, cu sprijinul agenților economici poate chiar să își găsească un loc de muncă”, a mai precizat directorul instituției.

  Cum activitatea depusă în cadrul atelierelor va genera deșeuri, conducerea Agenției pentru Protecția Mediului gândește pentru viitor, iar directorul este interesat să găsească soluții pentru a gestiona problema resturilor industriale care vor apărea odată deschisă activitatea de instrucție. “Problema gestionării deșeurilor este una tot mai acută nu doar la noi, ci în toată Europa. Dar nu trebuie să ne gândim doar la ce facem cu ele odată ce sunt produce, trebuie să fim proactivi și să ne punem problema cum să minimizăm cantitatea de deșeuri produse de activitățile industriale. Aici s-ar putea să găsim un sprijin în experții din țările străine unde educația ecologică și protecția mediului este mai avansată. Am avea nevoie de această expertiză pentru a opri generarea de deșeuri la sursă”, a declarat Elisabeta Bekessy.

  Proiectul reabilitării clădirii fostului „Cinematograf Popular” se apropie de final. Grație eforturilor făcute, imobilul va păstra o parte din istoria care l-a consacrat drept o clădire simbol a municipiului. Înainte să devină cinematograf, sală de jocuri de noroc, iar apoi să cadă în desuetudine, imobilul găzduia baluri ale Asociației Meșteșugarilor. Pe tavanul sălii mării se pot vedea și acum, restaurate, blazoanele breslelor de meșteșugari, cei care au contribuit la ridicarea clădirii la începutul anilor 1900.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE