Volumul “Istorie în documente: Mavrocordații (1711-1786)”, lansat şi la Satu Marecarte

Editura DAR Development Publishing și Arhivele Naționale Satu Mare organizează mâine, cu începere de la ora 15.00, la Muzeul de Artă din Satu Mare, lansarea volumului “Istorie în documente: Mavrocordații (1711-1786)”. Realizarea acestui volum foto-documentar a fost posibilă cu sprijinul Ministerului Culturii, prin Administraţia Fondului Cultural Naţional, ce a cofinanţat această apariţie editorială. Alături de Arhivele Naționale ale României, principalul partener al Asociaţiei DAR Development, în desăvârșirea acestui proiect editorial, se evidențiează sprijinul oferit de către Universitatea din București, Departamentul de Filologie Clasică si Neogreacă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine, prin invitaţia de lansare la un prestigios congres precum şi aportul dat de către Fundația Culturală Greacă pentru diseminarea rezultatului final al proiectului.

Volumul este îngrijit de Claudiu-Victor Turcitu, doctorand al Universităţii din Atena, care, din anul 2008, coordonează activitatea Biroului Arhive Medievale, Fonduri Personale şi Colecții din cadrul Arhivelor Naționale Istorice Centrale. “Istorie în documente: Mavrocordații (1711-1786)”, este o lucrare de mare impact vizual care este menită să atragă atenția specialiștilor și publicului larg, mai ales tinerilor, asupra unei perioade complexe și controversate din punct de vedere istoric. Documentele emise de cancelariile domnilor fanarioți au fost scoase la lumină doar sporadic și insuficient, cea mai mare parte a acestui tezaur arhivistic rămânand încă necunoscută. Lipsește o ediție științifică de documente sau, chiar un catalog al documentelor acestei perioade. Albumul foto-documentar dedicat Mavrocordaților cuprinde un număr de 115 de documente, inclusiv 7 suluri de peste 2 m lungime, fiind structurat cronologic, în două părți: mărturii documentare și mărturii sigiliografe. În cadrul fiecărei părți, documentele și sigiliile, sunt prezentate cronologic și beneficiază de rezumate și descrieri ale conținutului si particularităților diplomatice ale fiecăruia, atât în limba română, cât și în limba engleză. În plus, acest album va fi însoțit de o variantă electronică, în format fluid-book, ce va da posibilitatea specialiștilor să acceseze conținutul informațional detaliat al fiecărui document. Volumul este îngrijit de către Editura DAR Development Publishing, director Cristian Brutaru.

Lansarea volumului, însoțită de prezentarea acestuia va fi expusă participanților la Congresul al 3-lea al neoeleniștilor din țările balcanice de către conf.univ.dr. Tudor Dinu, este urmată de alte prezentări ale lucrării în țară, pentru ca, în data de 7 noiembrie a.c., la invitaţia Ministerului Culturii, să fie prezentată și la Salonul Internaţional de carte de la Istanbul.
Bogdan Tulbure

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts