More


  Alegeri anticipate sau guvern tehnocrat? (I)

  =

  După prima rundă de consultări ale preşedintelui Klaus Iohannis cu liderii partidelor şi pentru prima dată cu reprezentanţii societăţii civile, întrebarea din titlul acestor rânduri a rămas, spre neliniştea generală, fără un răspuns cert deocamdată. Şi nu este exclus ca după alte runde de negocieri soluţia finală să nu fie una din aceste două variante vehiculate.

  În contextul primelor consultări nu a venit nimeni cu o propunere de prim-ministru, ceea ce reprezintă o premieră în politica românească. Dar majoritatea liderilor politici s-au dovedit dispuşi să discute fie despre alegeri anticipate, fie despre un guvern tehnocrat. Numai că preşedintele Klaus Iohannis nu s-a pronunţat. Mai aşteaptă.

  Ca să-şi justifice aşteptarea, şeful statului a precizat că primele consultări nu au fost suficiente şi îi va convoca din nou pe liderii politici la consultări în această săptămână. “Toată lumea a înţeles că este vorba de mai mult decât de o schimbare de guvern. (…) Indiferent în ce variantă vom merge mai departe este evident că trebuie să se înţeleagă partidele politice asupra unui program minimal, ce trebuie făcut în perioada următoare: bugetul, spitalele, şcolile”, a mai spus Iohannis.

  Nu este deloc surprinzător că la nivelul clasei politice opţiunile diferă sau că se schimbă pe parcurs. Astfel, PNL a fost de la început şi a rămas consecvent în a susţine varianta alegerilor anticipate. De cealaltă parte, PSD şi aliaţii săi s-au pronunţat împotriva acestei soluţii şi garantau menţinerea unităţii alianţei, cu tot ce poate însemna ea. Victor Ponta şi PSD au propus un prim-ministru interimar, dar preşedintele Iohannis nu l-a acceptat, cu siguranţă tocmai pentru că nu a agreat din partea cui venea propunerea. Poate tocmai de aceea, la consultări, Liviu Dragnea s-a abţinut de la intenţia iniţială de a propune un premier pentru un posibil viitor guvern. Aşa că suntem în continuare o ţară care aşteaptă un guvern, fie şi de tranziţie, mai cu seamă acum când iarna, cu toate problemele ei specifice, şi-a anunţat venirea.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img