More


  Bandele de hoţi fac legea în păduri

  =

  padure-taiata

  Bandele de hoţi fură zilnic material lemnos din pădurile judeţului. Sunt indivizi deosebit de agresivi, care folosesc toporul nu numai pentru a culca la pământ copacii, ci şi pentru a ameninţa personalul silvic, care are tupeul să-i deranjeze din activitate. Pădurarii, dar şi familiile acestora, sunt ameninţaţi cu moartea de infractori. Afirmaţia îi aparţine directorului Direcţiei Silvice Satu Mare, Sever Şter.

  Afacerea cu lemne pare una deosebit de profitabilă pentru cei care s-au obişnuit să câştige vânzând ceea ce fură dintr-o pădure sau alta. De la furtul pentru asigurarea lemnelor de foc necesare într-o gospodărie, hoţii au trecut rapid la comercializarea materialului lemnos sustras din pădurile judeţului. Şi nu fură orice! Acţionează la comandă, furând lemn de salcâm de o anumită lungime şi diametru, lemn folosit în construcţii. Mai mult, aceştia sunt cât se poate de organizaţi, având antemergător şi cu spion lângă casa pădurarului.

  Pentru că au găsit această sursă de venit, hoţii nu sunt dispuşi să renunţe la ocupaţia zilnică. Nici nu au de ce să o facă, din moment ce nu plătesc amenzile contravenţionale aplicate de personalul silvic (că doar nu pot fi executaţi pentru praful de pe tobă pe care îl deţin în proprietate), iar organele de cercetare penală nu se grăbesc să-i trimită după gratii.

  Ei, şi ce dacă pădurarii îi tot amendează sau numărul de dosare penale creşte? Nu contează! Au trecut la ameninţări, ori de câte ori personalul silvic le strică socotelile. Înarmaţi cu topoare, cuţite şi drujbe, ei se simt adevăraţii stăpâni ai pădurilor. Şi nu se opresc la ameninţări, de multe ori agresând fizic pe cei care li s-au opus.

  Directorul Direcţiei Silvice Satu Mare, Sever Şter, a precizat că în acest an au fost efectuate un număr de 297 de acţiuni de control în pădurile aflate în proprietatea statului. Dintre acestea, un număr de 34 de controale s-au efectuat cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare. Echipele mixte au identificat un număr de 11 infracţiuni şi 90 de contravenţii, valoarea totală a amenzilor fiind de 284.000 de lei. De asemenea, s-a confiscat o cantitate de 77 metri cubi de material lemnos.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img